Hopp til innhold

Vikingene har slått leir

Anført av høvdingen Phu, har svenske vikinger slått leir på Trondenes.

Vikingene har slått leir
Foto: Martin Mortensen / NRK

Det betyr at det snart er klart for Barnas vikingfestival i området der Asbjørn Selsbane var høvding for over 1000 år siden.

– Asbjørn fikk navnet Selbane etter at han hogg hodet av Tore Sel, forteller markeds- og serviceansvarlig ved Sør Troms museeum, Ingrid Moe Skjønhaug.

Kongen hadde lagt ned forbud mot å selge korn til folk nordpå. Men Asbjørn trosset kongen og reiste allikevel sørover og kjøpte korn.

Nådeløs

Vikingdetaljer

Detaljer er viktig, også for vikinger. Leiren som består av en rekke vikingtelt, kommer fra Västerås i Sverige.

Foto: Martin Mortensen / NRK

På hjemveien ble han stoppet av kongens årmann, Tore Sel i Karmsund og ble fratatt både kornet og det nye seilet. Seilet ble erstattet av et gammelt og slitt seil.

Dette kunne ikke den unge høvdingen leve med, og etter å ha vært hjemme på Trondenes en tur, reiste den 20 år gamle Asbjørn ned til Karmsund igjen og hogg hodet av han Tore Sel.

– Dette er noe vi skal rekonstruere under festivalen, men uten at noen blir skadet, sier en oppglødd Ingrid Moe Skjønhaug, som også forteller at de i år har lagt stor vekt på at ungene skal aktiviseres mest mulig.

Høvdingen Phu

Høvdingen Phu lover at det er fredelige vikinger som har slått leir på Trondenes.

Foto: Martin Mortensen / NRK
Skal hugge runer

– Blant mange aktiviteter har vi fått to digre steiner hit, de skal ungene få hugge sine egne runer i, med andre ord blir det en runeskole, og av de store trestokkene som ligger her, skal ungene få skjære ut figurer i tre.

Leiren som består av en rekke vikingtelt, kommer fra Västerås i Sverige, og folket er langt fra så ville og gale som historien om vikingene gir inntrykk av.

– Nei vi er fredelig som bare det, smiler høvdingen Phu, som har hele familien med seg på tokt til Harstad.

– Vi har et eget vikingsenter i Västerårs, og der lever vi stort sett slik de gjorde for 1000 år siden. Jeg er spesielt opptatt av håndverket vikingene utførte og det vil vi vise frem og lære bort. Vi skal lære ungene å hugge i stein og tre, lage pil og bue og male skjold. Vi har også folk som lager smykker, det blir matlaging, og det blir sang og musikk, fortsetter høvdingen.

Populært arrangement

I fjor var det rundt 1400 besøkende, det håper Ingrid Moe Skjønhaug de skal klare i år også.

– Ja, det bør vi greie, spesielt etter at vi har satt ned prisen på billettene. I år koster det bare 50 kroner, uansett alder og kjønn, smiler hun.