Hopp til innhold

Har innført ferdselsforbud i skredområdet

Politiet har innført ferdselsforbud i Tromdalen fram til skredeksperten fra NGI har vurdert skredfaren i området der tre menn på skuter er savnet etter et skred tirsdag.

Svandalen

Letemannskapene avventer tirsdag beskjed fra skredekspert på når leteaksjonen kan gjenopptas.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Skredeksperten var klokka 11 på vei fra Bardufoss til skredområdet i en sidedal til Svandalen på Senja.

Ferdselsforbud

Søket etter de tre snøskuterførerne som er savnet etter et snøskred på Senja i 17-tida tirsdag ettermiddag, vil trolig gjenopptas onsdag formiddag.

Snøskredfaren i området er nå så stor at det er besluttet ferdselsforbud i Tromdalen. Politiet alle instendig om å ikke å ferdes inn i dalen.

– Går sterkt inn på alle

– Det som har skjedd går sterkt inn på alle, og politiets mål er å få de tre savnede ut fra raset så fort som overhodet mulig. Samtidig er det viktig at tragedien ikke blir større ved at redningsmannskaper eller privatpersoner utsettes for nye ras, sier politimester i Troms politidistrikt Ole B. Sæverud.

Skredet skal ifølge lokalkjente ha gått på sørsida av Tromdalen rundt halv to tirsdag formiddag. Først halv fem ble det slått alarm.

De tre skuterne skal ha vært i bunnen av den trange dalen, på vei innover da skredet. Skredet skal være 150 meter bredt, og politiet anslår at det er fem meter dypt.

Tirsdag kveld måtte søket innstilles på grunn av svært vanskelige leteforhold.

Reporter Arild Moe på skredstedet

Reporter Arild Moe på skredstedet beskriver situasjonen onsdag morgen.

Venter på skredekspert

Ved 11-tiden melder NRKs reporter på stedet om opphold og solglimt i området, men politiet og mannskaper fra Forsvaret, Sivilforsvaret og Røde Kors avventer skredvurdering fra skredekspert.

Skredeksperten fra Norges Geotekniske Institutt, NGI, som skal gjøre en vurdering av skredfaren i området før letemannskapet sendes inn i dalen igjen, er ventet til Senja før klokka 11.

– En beltevogn jobber nå med å lage en trasé inn til området, som kan brukes utover dagen, sier NRKs Arild Moe på stedet.

Leteforholdene har vært svært vanskelige i området, og i nitida tirsdag kveld ble letemannskapene tvunget til å avslutte søket. Da var tre skuterførere i 30-årene fortsatt savnet.

Alle hjemmehørende i Berg kommune, to av dem er brødre.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Leteaksjon etter skred på Senja

Leteaksjon etter skred på Senja

Vanskelige forhold

– Det er vanskelige forhold. Det blåser, det snør godt, og det er et farlig område å gå inn i. Det er ikke et helt trygt område, sier innsatsleder Anita Røsli.

Om lag 50 personer fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret og Norske Redningshunder bidrar i søket.

Dårlig vær og fare for mannskapenes sikkerhet stanset det videre søket.

Tirsdag ble én av skuterne funnet sammen med en hjelm, og politiet antar at alle de tre er omkommet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Så trasig at det ikke er ord for det

Dalen der skredet har gått, er svært smal. Høye fjell går opp på begge sidene.

– Når det er skredfare, så er det jo selvfølgelig en plass man ikke bør oppholde seg. Men vi vet jo ikke hva som har skjedd. Det er bare så trasig at det ikke er ord for det, sier Morten Eriksen.

Han har hytte i området, og var på vei for å varme opp hytta da han fikk melding om skredet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Dårlig vær i området

Dårlig vær i området. Foto: Jørn Resvoll/NRK

Dårlig vær også onsdag

Også på onsdag er det ventet dårlig vær i skredområdet. Snøskredfaren er fortsatt stor, og det er derfor uklart hvordan leteaksjonen vil gå for seg i morgentimene.

Rundt klokken kvart over ti ankom mannskapene fra NGI Bardufoss, og disse er på vei til skredområdet. Søket vil fortsette når disse har vurdert skredfaren, dersom de mener det er trygt å søke i området.