Greenpeace-aktivister varetektsfengslet på femte uka i Murmansk

Greenpeace-aktivister fra en rekke land sitter nå i fengsl på femte uka i Murmansk etter å ha protestert mot russisk oljevirksomhet. Millioner av støttespillere krever at de må løslates.

30-greenpeace-aktivister fengslet på femte uka

Støtteplakater for de fengslede Greenpeace-aktivistene. Nå har de sittet fengslet i en måned.

Det er tidlig morgen i Russland. En liten gruppe er samlet utenfor et fengsel i Murmansk. De har allerede stått i kø i flere timer.


– Vi venter på å kunne levere varme klær og mat til våre kolleger som sitter i fengsel her, sier Leon Varitimos.

Leon Varitimos, pressetalsmann Greenpeace

Leon Varitimos, pressetalsmann Greenpeace

Foto: Bård Wormdal / NRK

Han er pressetalsmann i Greenpeace. I fengselet sitter 28 aktivister fra Greenpeace og 2 frilans journalister. Der har de sittet i flere uker.

Protesterte mot oljevirksomhet i Barentshavet

Det var i september Russiske myndigheter tok kontroll over Greenpeace-fartøyet Arctic Sunrise. Til sammen ble 30 personer fra 19 ulike land arrestert.

Skipet de var om bord i, en isbryter, var i Arktis for å protestere mot prøveboringer den russiske olje- og gassgiganten Gazprom har innledet i Barentshavet.

– Alt blir sjekket

To ganger i uka får hver fange mat og klær etter en liste fra fengselet.
Det som skal inn i fengselet blir nøye kontrollert og mye blir avvist forteller Leon Varitimos.

– Alt vi leverer blir sjekket. Epler blir kutta i to. Alt blir plukket i stykker og vi må ha med plastposer for å ha de forskjellige delene i etterpå.

I høst har Greenpeace leid seg et eget lokale i Murmansk. De har sendt et titalls personer til Russland for å støtte de 30 som sitter fengslet. De organiserer besøk av nærmeste pårørende og gjør andre praktiske gjøremål.

Maten som blir levert til Greenpeace-aktivistene som sitter i fengsel blir kontrollert før den kommer inn til de fengslede.

Her blir Greenpeace-aktivistenes mat blir kontrollert.

Støtte fra hele verden

Mens aktivistene har vært i fengsel i Murmansk har det kommet støtteerklæringer fra hele verden. Gjennom aksjonen «Free the Arctic 30» er det samlet inn mer enn en million underskrifter mens tusener har sendt e-poster til russiske ambassadører verden over. Flere vinnere av Nobels fredspris har signert et opprop.

Agnaldo Almeida, logistikksjef Greenpeace

Agnaldo Almeida, logistikksjef Greenpeace

Foto: Bård Wormdal

Logistikksjef i Greenpeace, Agnaldo Almeida, sier det er fint å vite at så mange støtter organisasjonen og arbeidet de gjør.


– Dette er en tøff tid for oss. Jeg har nære venner i fengsel, det er enda en grunn til å gjøre mitt beste. Det at andre støtter oss er veldig viktig for fangene og hele organisasjonen, sier han.

Det har vært mye usikkerhet knyttet til siktelsen. Aksjonistene ble først anklaget for piratvirksomhet, senere ble siktelsen endret til pøbelvirksomhet. Hvis de dømmes, kan det uansett medføre flere år i fengsel. Foreløpig er de varetektsfengslet til slutten av november.