Hopp til innhold

Stenger tilgangen til Facebook av sikkerhetshensyn

Det offentlige Norge har svært forskjellig innstilling til sosiale medier. Noen forbyr, noen stenger, og andre er aktive.

Facebook

Rundt omkring i Norge blir sosiale nettsteder som Facebook og Twitter møtt på ulike måter. Mange lovpriser tjenestene, mens andre ikke ser poenget eller misliker nettstedene.

Facebook er spesielt populært blant folk i Norge, og har dermed blitt noe arbeidsgivere må forholde seg til.

Flere kommuner og offentlige organer nekter sine ansatte å bruke nettstedet, mens noen går hardere til verks og stenger rett og slett tilgangen til nettstedet.

Andre går den motsatt vei, og tar i bruk Facebook og andre sosiale tjenester for det de er verd.

Stenger på grunn av sikkerhet

Vadsø kommune i Finnmark har valgt å stenge tilgangen til Facebook, med bakgrunn i at stadig flere bruker Facebook og sosiale nettsteder i arbeidstida. Årsaken? Nettstedet er en sikkerhetsrisiko.

– Facebook og andre nettverkstjenester åpner for både fildeling og filnedlasting, en aktivitet vi ser tiltar i Vadsø kommune. Vi har ansvaret for så mye sensitive opplysninger at vi ønsker å være helt sikker på at vi har sikkerhetsmessig kontroll før vi eventuelt åpner opp for disse tjenestene igjen, sier rådmann i Vadsø, Jens Betsi.

Det kan være mange gode argumenter for å ha tilgang til Facebook, de ser jeg. Men det er mange gode argumenter for å stoppe tilgangen, og det er de argumentene som her er lagt vekt på.

Rådmann i Vadsø, Jens Betsi, om å stenge tilgangen til Facebook.
Rådmann Jens Betsi

Jens Betsi, rådmann i Vadsø, velger å stenge tilgangen til Facebook på kommunens nett.

Foto: Kaspar Fuglesang
Ken Arild Persen

Ken Arild Persen fikk jobb hos Nesseby kommune. Via Facebook.

Foto: Odd-Arne Dikkanen

Men Betsi understreker at han forstår hvilken posisjon sosiale medier har fått i samfunnet.

– Jeg er inneforstått med at Facebook og andre sosiale medier er kommet for å bli. Jeg ser også den dimensjonen, at Facebook faktisk kan være et viktig bidragsmiddel i hverdagen for mange av våre ansatte. Men nå er det den sikkerhetsmessige vurderingen som er lagt til grunn, og dermed er vi kommet til denne beslutningen.

Reddet av Facebook

I nabokommunen Nesseby har ansatte virkelig hatt bruk for den populære plattformen. Kommunen manglet en medarbeider til å ta sentralbord, bank- og servicefunksjonene kommunen tilbyr. Og det hastet.

Samfunnsutvikler Odd Arne Dikkanen fikk oppdraget med å skaffe vikar, og redningen ble Facebook.

– Jeg prøvde via NAV, men uten å lykkes. Så tenkte jeg at kanskje Facebook kunne hjelpe. Nærmest som et skudd i blinde fyrte jeg ut en melding i statuslinja mi. Der spurte jeg om noen visste av noen som kunne trenge en jobb, forteller Dikkanen.

Det gikk bare minutter før det kom flere svar, og dermed var jobben besatt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Når flere innbyggere

Også i Alta har man valgt å ha en litt annen tilnærming til det svært populære sosiale nettstedet. Rådmann Bjørn Atle Hansen sier de legger ut kommunens nettsider som en rss-feed på Facebook.

– Det er et nytt medium, og vi ser at gjennom å legge ut nyheter på Facebook når vi en større brukergruppe.

Hansen presiserer at deres bruk av Facebook er en annen sak enn Vadsøs stenging av nettsida. I fylkets største kommune er det likevel ikke aktuelt å gjøre det samme.

– Det er en problemstilling som ikke har vært oppe hos oss.

Stengt på UNN

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN)

Ved Universitetssykehuset Nord-Norge får ikke de ansatte bruke Facebook.

Foto: Hansen, Helge / SCANPIX
Haukeland universitetssykehus

Ved Haukeland universitetssykehus har de ansatte tilgang til Facebook på jobb.

Foto: NRK

Også sykehusene våre har ulike tilnærminger til Facebook og sosiale medier.

Universitetetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har tidligere sperret tilgangen til Facebook på sine datamaskiner.

– Det er to årsaker til dette, det ene er sikkerheten, og det andre er hvordan våre ansatte bruker arbeidstiden på jobb, sier kommunikasjonssjef Hilde Annie Pettersen, ved UNN.

UNN har ikke hatt problemer med at ansatte bruker mye av arbeidstiden sin på Facebook, men velger likevel å sperre tilgangen.

Men ting kan være i endring på UNN.

– Sikkerhetsmessig er for så vidt ikke dette nødvendig lenger. Så vi er nok i bevegelse mot at dette er noe vi vil gjøre noe med. Samtidig diskuterer vi nesten ukentlig om og hvordan vi kan ta i bruk sosiale medier profesjonelt. Men vi kommer nok ikke til å ligge i front der.

Åpent på Haukeland

Ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen er situasjonen en helt annen.

– Vi har aldri stengt tilgangen til Facebook, sier kommunikasjonsdirektør Mona Høgli.

– Skal man da stenge alle de sosiale mediene? Vi mener det er bedre med en aktiv holdning til det enn å forby det, og vi teller heller ikke tida folk bruker ved kaffeautomaten. Det er snakk om tillit til at folk skal bruke arbeidstida riktig.

Ved Haukeland er de i tillegg ute med egen profil på twitter og Flickr , og egen side på Facebook .

– Men det er veldig i startgropa enda, vi jobber med en strategi om hvordan vi skal bruke disse kanalene riktig, sier Høgli.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.