Uværet gir seg på Svalbard

Etter en natt med mye vind og regn, ser uværet ut til å gi seg på Svalbard. Men hvor vidt folk kan flytte hjem igjen er fortsatt usikkert.

Evakueres

86 studenter måtte evakueres fra studentboligene i Nybyen i Longyearbyen mandag ettermiddag.

Foto: Eva Therese Jenssen / UNIS

– Akkurat nå er det omtrent opplett ute, sier sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo til NRK.

Et uvanlig kraftig uvær, med store mengder regn og sterk vind var ventet å treffe Svalbard mandag ettermiddag. Sysselmannen valgte, i samråd med NVE, Meteorologisk institutt og lokalstyret i Longyearbyen, å evakuere flere boliger og stenge en del veier av frykt for flom, oversvømmelser og jordskred.

Sysselmannen har hatt patruljer ute Longyearbyen natten gjennom som har sett på vannstanden i elvene, og prøvd å holde oversikt over utviklingen.

– Natten har vært svært våt, og med mye vind, slik værmeldingene sa det skulle bli. Heldigvis har det ikke skapt noen problemer for beboerne i Longyearbyen, sier Malmo.

Om lag 140 personer måtte finne seg et annet sted å tilbringe natten. Deriblant 86 studenter.

Om de får flytte tilbake igjen tirsdag morgen, er fortsatt ikke avgjort.

– Vi skal ha et møte med lokalstyret og NVE klokken 0930, hvor vi tar en ny vurdering, sier Malmo.

Ifølge Yr.no gir vinden og regnet seg, og temperaturene vil krype ned mot to minusgrader i Longyearbyen.

Ole jakob Malmo forteller at lærdommen de fikk etter snøskredet som tok to liv i desember i fjor har vært nyttig i håndteringen av uværet.

– Vi har blant annet fått på plass et godt overvåknings- og varslingssystem for mulige skred i Longyeardalen, som gjør at vi kan ta gode avgjørelser i forkant.