Hopp til innhold

Blinken: USA etablerer diplomatisk kontor i Tromsø

USA etablere et diplomatisk kontor i Tromsø, og det blir USAs nordligste. Ordføreren i Tromsø ønsker amerikanerne velkommen.

USAs utenriksminister Antony Blinken møter pressen etter NATO-møte i Oslo.

USAs utenriksminister Antony Blinken møter pressen etter NATO-møte i Oslo.

Foto: Ismail Burak Akkan / NRK

Utenriksminister Antony Blinken annonserte torsdag på en pressekonferanse i Oslo at USA ønsker å sende diplomat til Tromsø.

– USA oppretter et kontor i Tromsø. Det blir det nordligste diplomatiske USA-kontoret og det eneste nord for polarsirkelen, sa Blinken.

– Jeg setter pris på muligheten til å diskutere med våre norske allierte, sa han videre.

Han sier kontoret er et ledd i å forsterke arbeidet i det høye nord.

– Vår tilnærming er at vi vil sørge for at Arktis forblir et sted for fredfullt samarbeid. Det er et sted som blir stadig mer utfordret og som det blir viktigere å beskytte, og det er vi bestemt på å gjøre, sier Blinken.

Huitfeldt: – Øker samarbeidet

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier at Norge og USA deler en lang og stolt historie med samarbeid om arktisk.

– Tromsø er jo den arktiske hovedstaden, sier Huitfeldt til NRK.

Det er en amerikansk diplomat som skal bo og jobbe i Tromsø og Utenriksdepartementet vil også sende en ansatt til byen.

– Dette øker samarbeidet både med tanke på klimaendringer, folk-til-folk samarbeid, forskningssamarbeid og annet.

Huitfeldt sier det ikke vil bli noe mer militært amerikansk tilstedeværelse i nord som følge av opprettelsen av det amerikanske kontoret.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (ap)

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Foto: Amanda Iversen Orlich / NRK

Ordfører i Tromsø tror på tettere samarbeid

Åpningen av det diplomatiske kontoret vil skje senere i år, og det vil være en amerikansk diplomat der.

USA hadde et kontor i Tromsø fram til 1994.

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, ønsker amerikanerne velkommen tilbake til Tromsø, skriver han i en pressemelding.

Etableringen av en amerikansk representasjon i Tromsø reflekterer at vi er tilbake til en tid med økt geopolitisk spenning i nord. Gitt denne realiteten er det betryggende for alle oss som bor i nord at vår viktigste allierte tar situasjonen på alvor og etablerer et kontor i den arktiske hovedstaden, sier Gunnar Wilhelmsen, ordfører i Tromsø.

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Wilhelmsen tror på et nærmere samarbeid når disse to kontorene kommer på plass.

USAs interesser i nordområdene er helt på linje med Norges og andre europeiske land, inkludert EU. Det handler om å samarbeide for sikkerhet og bærekraftig utvikling i Arktis, bekjempelse av klimaendringene og å fremme fred og stabilitet i nord, sier han.

USA er ikke kun vår viktigste allierte i Nato, men det er også en arktisk stat som ønsker å engasjere seg i utviklingen av den arktiske regionen til det beste for de rundt 4 millioner menneskene som bor her, sier Wilhelmsen.

Ordføreren sier at vi er vitne til en økt internasjonal spenning.

For de arktiske landene handler det om å opprettholde et mest mulig konstruktivt samarbeid mellom venner innen rammen av Arktisk råd, der Norge nettopp har overtatt lederskapet. Samtidig må vi erkjenne at den sikkerhetspolitiske situasjonen preger dette samarbeidet negativt.

Direktør på Norsk Polarinstitutt, Ole Arve Misund på Troll Airfield

– Kontoret knyter oss tettere på de amerikanske forskingsmiljøene, og gir oss også en plattform til bredere kunnskapsformidling, sier direktør i Norsk Polarinstitutt, Ole Arve Misund.

Foto: Eivind Molde / NRK

Norsk Polarinstitutt: Ønsker kontoret velkommen

Også direktør i Norsk Polarinstitutt, Ole Arve Misund, ønsker det amerikanske kontoret i Tromsø velkommen.

– Amerikanske myndigheter ønsker et nærmere samarbeid om tema og forskning knyttet til Arktis. Dette er et løft for ambisjonen om å gjøre norsk arktisk forskning internasjonalt ledende, understreker Misund. Det er også i tråd med Polarinstituttets oppgaver i nord.

Han sier kontoret vil knytte dem tettere på de amerikanske forskingsmiljøene, og kan også gi en plattform til bredere kunnskapsformidling.

– USA er verdensledende innen arktisk forskning. Dermed vil et tettere samarbeid være en styrke for både Tromsø og Polarinstituttet, sier Misund.

Les også: Stoltenberg: – Moskva tror demokratier er late, vi skal bevise det motsatte

Jens Stoltenberg møter pressen etter NATO-møtet i Oslo
Jens Stoltenberg møter pressen etter NATO-møtet i Oslo

Mener USA vil ha kontroll

Rasmus Gjedssø Bertelsen er professor i nordområdestudier ved UiT – Norges arktiske universitet. Han mener USA med etableringen viser diplomatiske muskler i Arktis på to måter.

Det ene er hvordan USA retter fokus mot og vil ha kontroll i nordområdene. USA vil ha et veldig nært samarbeid med Nato-landene. Det andre det viser er de enorme diplomatiske, kulturelle, akademiske og militære ressursene USA besitter.

Han viser til at USA tidligere har etablert et konsulat på Grønland.

Bertelsen tror at årsaken til at USA vender tilbake til Tromsø nå handler blant annet om at Kina gjør seg stadig mer synlig i nordområdene, samt krigen i Ukraina.

Rasmus Gjedssø Bertelsen, professor i nordområdestudier ved UiT - Norges arktiske universitet.

Rasmus Gjedssø Bertelsen, professor i nordområdestudier ved UiT – Norges arktiske universitet.

Foto: Stina Guldbrandsen

Hvor tror du reaksjonen er i Russland etter denne etableringen?

Hvis det USA nå etablerer er et informasjonssenter, så er det et uttrykk for hvilke enorme diplomatiske ressurser USA besitter. De er det veldig vanskelig for både Kina og Russland å konkurrere med. Russland er i høy grad avskåret fra Europa, at i en diplomatisk konkurranse så har Russland ingen mulighet for å gå imot det.

Russland og USA har 80 års erfaring i global konkurranse. Jeg kan forestille meg at dette blir sett på som ytterligere et amerikansk sjakktrekk, sier professoren.

Økt amerikansk interesse for Arktis

Seniorforsker Andreas Østhagen ved Fridtjof Nansens Institutt tror heller ikke Russland ser på etableringen som en stor provokasjon.

Men Russland kan finne på å bruke dette som et påskudd til å kritisere Norge og Norges forhold til USA. De trenger ikke mye ammunisjon for å kritisere oss. Men Russland har vært klar over denne etableringen lenge, sier han.

Østhangen mener at etableringen sier noe om Tromsøs rolle som hovedstad i Arktis.

Andreas Østhagen

Seniorforsker Andreas Østhagen ved Fridtjof Nansens Institutt

Foto: Oslo Nye Høyskole

Han tror det ligger en sikkerhetspolitisk interesse bak det nye USA-kontoret.

Vi har sett USAs økende interesse for arktisk siden 2017, da under Donald Trump-administrasjonen. Det amerikanske hangarskipet som har seilt nordover er også et ledd i den økte sikkerhetspolitiske interessen for Arktis. Selv om kontoret i Tromsø i seg selv blir ganske begrenset med én person med diplomatisk funksjon, så er den amerikanske interesse viktig. USA er interessert i Arktis.

Les også: Amerikansk hangarskip seiler nordover – forsvarsministeren frykter ikke reaksjon fra Russland

hangarskip-gerald-Ford-Drøbak-290523
hangarskip-gerald-Ford-Drøbak-290523