Hopp til innhold

Turfølge på Svalbard reddet av helikopter

Redningsaksjonen på Svalbard av et turfølge på seks er avsluttet. Alle er hentet ned av helikopter, og den skadde turguiden er fraktet til Longyearbyen sykehus.

lomonosovfonna2

– Samtlige i turfølget er hentet ned av Sysselmannens helikopter. Jeg går ut i fra at de ble hentet opp med vaier fra helikopter, hvis ikke været forbedret seg kraftig, sier Tore Hongset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge like etter klokken 18.

Den skadde turguiden er fraktet til Longyearbyen sykehus, mens resten av turfølget er i god behold i Longyearbyen. Alle i turfølget, inkludert turguiden var belgiere.

Ifølge Sysselmannen skal turguiden ikke være alvorlig skadd.

– De har akkurat landet med helikopteret, og guiden blir tatt hånd om av helsepersonell. Resten av turfølget er kalde, men i god form, sier Per Andreassen til NRK.

– Skal prøve å hente turfølget med vaier

– Det kan hende de ikke trenger å vente så lenge som først antatt. Siste melding vi har fått fra Svalbard er at man skal gjøre et forsøk med redningshelikopteret for å heise opp turfølget fra området der de befinner seg, sier Tore Hongset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NRK rett etter klokken 17.

Han mener at det skal være mulighet for helikopteret å fly inn over området, men ikke til å lande.

– Det vi skal prøve på nå er å holde helikopteret i lufta for å heise turfølget opp med vaier en etter en. På den måten kan vi løfte ut hele turfølget fra området.

Hvis det skulle vise seg å ikke være mulig, vil det sendes inn en skipatrulje som skal ta seg inn i området for å guide turfølget ut der fra.

– Det er et område med ganske stor risiko for å falle ned i bresprekker, derfor kan vi ikke gå inn med skuter, sier Hongset til NRK.

Turguide falt ned i bresprekk

Det viser seg at det var turguiden i følget som falt ned i en bresprekk. Turfølget klarte selv å hente han opp fra sprekken.

– Når han blir hentet for å bli fraktet til sykehuset, vil vi ta med oss resten av turfølget, forteller Tore Hongset ved HRS Nord-Norge.

Guiden skal være skadd i en skulder.

– Han er selv usikker på hvor skadet han er, men han er våken og snakkbar. Vi har kontakt med dem via satelitttelefon, sier Hongset.

Det har vært sterk vind og lavt skydekke i området, som gjør redningsaksjonen vanskelig.

– Forholdene ser nå ut til å bedre seg. Vi ser lyst på at vi skal klare å ta oss inn med helikopter, sier Hongset.

Krevende på grunn av dårlig vær

Hovedredningssentralen Nord-Norge opplyser om at helikopteret som tok av fra Longyearbyen kort tid før klokka 15, ikke kommer til stedet på grunn av dårlig vær.

Det var ved kvart på totiden onsdag at et turistfølge på seks skiløpere utløste en nødpeilesender evd Lomonosovfonna nord for Longyearbyen.

En mann i følget hadde falt ned i en bresprekk og skadet skulderen.

– Helikopteret har gjort flere mislykkede forsøk på å lande på stedet, men blitt hindret av vind og snødrev, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen til NRK like før klokken 16.30.

Redningsmannskapene har sett leiren til skifølget, og har sett seg ut et bedre landingssted for helikopteret, rundt fire kilometer fra ulykkesstedet.

Sysselmannen og Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps forbereder nå utsetting av en skigruppe for å hente gruppen ut. Gruppen har fått beskjed om å sette opp telt, bli på stedet og holde seg varme.

Sysselmannen har via en dårlig staelittelefon fått vite at mannen er reddet opp av bresprekken og blir tatt hånd om av turkameratene.

Det er bare en uke siden sist at en person falt ned i en bresprekk på Svalbard.

Flere mil fra sivilisasjonen

Det skal ifølge vakthavende hos Sysselmannen være seks skiløpere i gruppa, og de skal befinne seg i området mellom Mittag-Lefflerbreen og Lomonosovfonna på Spitsbergen.

Området skiløperne befinner seg i ligger rundt åtte mil fra Longyearbyen.

Det er snøbyger og vind opp mot kuling i området.

April er høysesong for turisme på Svalbard. Skituristene skal ha vært på en nidagers skitur i området.

Saken oppdateres.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark