Her reddes skiløperen opp av bresprekken

Skiløperen trodde han gikk på trygg grunn da han falt ned i bresprekk på Svalbard.

Skiløper reddes opp av bresprekk på Svalbard.

Video: Sysselmannens redningshelikopter/Lufttransport

– Turfølget var på vei opp langs den venstre eggen det siste stykket opp til Nordenskiöldtoppen da ulykken skjedde. Dersom du ikke er veldig godt kjent med faren, går det ikke an å se at dette er ets skredfarlig område med det blotte øye, sier Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand til NRK.

Søndag ble en mann i 20-årene reddet tilsynelatende uskadd opp etter at han hadde falt ned i en bresprekk nær toppen på fjellet Nordenskiöldtoppen på Svalbard.

Det var til sammen ni turgåere i følget som var på vei opp på Nordenskiöldtoppen. Tre av dem på ski, de andre til fots eller på truger.

Fjelltoppen på like over 1.000 meter ligger like i nærheten av Longyearbyen.

Nordenskiold

Turfølget var på vei opp den venstre eggen opp til Nordenskiöldtoppen da ulykken skjedde.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen

Det siste stykket opp til Nordenskiöldtoppen ligger det en isbre i en dal, med en egg på hver side av dalen. Sommerstid er det lett å se hvor eggen slutter og isbreen begynner, men når snøen fokker seg på vinterstid er skillet vanskeligere å skje.

– Ulykken skjedde da mannen gikk for langt til høyre, og havnet på den utrygge isbreen, sier Lyssand.

Mannen falt rundt 25 meter ned i sprekken før han stoppet. Han fikk selv ringt til kameratene i turfølget og fortalt at det sto bra til med ham og hvor han sto.

Området hvor turgåeren falt gjennom er kjent for å ha mye sprekker i isen. Derfor turte ikke de andre i følget å nærme seg området hvor turgåeren falt gjennom. De sto i stedet helt rolig der de hadde stoppet og ventet på redningshelikopteret.

nordenskiold2

Mannen kom uskadd fra et fall på 25 meter ned i denne sprekken.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen

Mannen ble sendt til sykehuset i Longyearbyen for en sjekk, men ser ut til å ha kommet uskadd fra ulykken.

– Skiene han hadde på bena har trolig bremset fallet. Dessuten var det ikke veldig glatt is i sprekken, noe som også var med på å bremse fallet, sier Lyssand.

Nå ønsker han å gjøre andre turgåere oppmerksomme på de farlige sprekkene på fjellet, som er et populært turmål både på ski, til fots og på snøskuter.