Trond Mohn gir 300 millioner kroner til forskning i nord

Milliardæren gir nye millioner etter at de forrige gavene er brukt opp.

Trond Mohn

Trond Mohn blar opp til nordnorsk forskning.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Fredag ettermiddag ble det kjent at milliardæren gir en svært stor sum til Tromsø forskningsstiftelse. Pengene vil så bli gitt til prosjekter ved UiT Norges arktiske universitet.

– Det er en glede å fortelle at Mohn gir hele 300 millioner kroner til forskningsstiftelsen. Dette betyr svært mye for oss, og er den største donasjonen vi har fått, sier UiT-rektor Anne Husebekk.

– Trond Mohn er glad i Nord-Norge

Styremedlem i Tromsø forskningsstiftelse og venn av Trond Mohn, Kjell Kolbeinsen, sier at det var naturlig for Mohn å gi UiT mer penger.

– De vel 140 millionene som før er gitt til forskningsstiftelsen i Tromsø, er nå brukt opp. Derfor valgte Mohn nå å gi flere penger. Trond Mohn er veldig glad i Nord-Norge, sier Kolbeinsen.

Det er foreløpig ikke bestemt helt konkret hva pengene skal gå til, men rektor Husebekk har noen tanker.

– Vi ønsker å bruke pengene på unge forskertalenter, og det å styrke forskning til glede for landsdelen. Pengene skal kanskje også brukes til internasjonale forskningsprosjekter, sier Husebekk.

Gavebeløpet kan også bety at staten går inn med flere titalls millioner i såkalt gaveforsterkningsmidler.

Tromsø forskningsstiftelse ble opprettet av Trond Mohn i 2007, og har som formål å støtte forskning ved UIT Norges arktiske universitet.

Milliongave også til TIL

Mohn-vennen Kolbeinsen offentliggjorde også fredag at milliardæren også gir 10 millioner kroner til Tromsø idrettslag. Pengene skal spesifikt brukes på utvikling av unge spillere.

Milliardæren fra Bergen har før gitt mange millioner til UiT og Tromsø idrettslag.

Se video fra pressekonferansen:

Gir penger til forskning og TIL.