To aviser kan bli en i Finnmark

Finnmarks to største aviser kan lagt ned - og erstattet av en ny. Finnmarken og Finnmark Dagblad skal i løpet av kort tid finne svaret på store økonomiske utfordringer. Fylkesordfører Runar Sjåstad tror det er en god idè.

Finnmarksaviser

Det er dramatiske fall i annonseinntekter som nå tvinger de to redaktørene Gard Lehne Borch Michalsen i Finnmarken og Sverre Joachimsen i Finnmark Dagblad til å starte en utredning der de skal finne svar på om de to avisene kan bli til en.

Finnmark Dagblad har i dag et opplag på 6604, mens Finnmarken er fylkets nest største med et oppla på 5851.

Gard L. Michalsen

Redaktør og daglig leder Gard Lehne Borch Michalsen i avisa Finnmarken

Foto: Ove Aalo

Til NRK sier Gard Lehne Borch Michalsen at inntektene på papiravis vil fortsatt gå ned, og det blir vanskelig å lage to gode produkter i framtida.

- Da kan det hende det er bedre med en stor avis med en kraftig stemme enn to tynne produkter, sier han.

Finnmarken-redaktøren lover imidlertid at en ny avis ikke skal være tilstede på færre steder enn i dag.

Radikalt inntektsfall

Ledelsen og ansatterepresentanter i begge avisene har nå satt seg ned for å utrede flere alternativer til å spare penger. Og ostehøvelprinsipet er ikke lenger gangbart.

– Mediebransjen og særlig papiravisene er under sterkt press. Et radikalt fall i reklameinntektene har skylt inn over oss, sier redaktør og daglig leder Sverre Joakimsen i Finnmark Dagblad i et intervju med sin egen avis.

Hans kollega i øst sier at det handler om å innse at de nå må kutte så mye at de kanskje ikke blir i stand til å lage fullgode produkter på hver sin kant.

Ser fordeler

Fylkesordfører Runar Sjåstad tror det kan slå positivt ut dersom de to avisene blir erstattet av en ny, stor avis for både Øst- og Vest-Finnmark.

– Jeg tror man da kan få grundigere journalistikk og reportere som får fordype seg mer i gode saker, til glede for oss avislesere, sier han.

Sjåstad frykter ikke dekningen av de mange småsamfunnene i fylket.

– Det er jo allerede en bra dekning og et godt samarbeid avisredaksjonene imellom, sier han.

Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad

Foto: Knut Åserud

Flere alternativer

I tillegg til å se på ulike andre former for samarbeid er altså et av alternativene å legge ned både Finnmarken og Finnmark Dagblad - for så å etablere en helt ny, og felles avis for hele Finnmark.

Men utredninga kan og ende med en felles nettutgave, eller andre mulige samarbeidsformer.

De tillitsvalgte i avisene erkjenner at avisenes økonomi vil føre til endringer, men er kritisk til at prosessen skal føre til en beslutning for raskt.

– Også vil vi understreke at vi synes dette går for fort. Dette gjelder hele prosessen Amedia-konsernet er inne i nå.

Planen er at en avgjørelse om eventuell sammeslåing kommer før sommerferien.