Hopp til innhold

Sverre Kjelsberg ble 69 år: – En av de store norske musikerne er borte

Artisten Sverre Kjelsberg døde lørdag. Han ble 69 år gammel.

Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg
Foto: Owesen, Paul, Paul Owesen / SCANPIX

Artisten Sverre Kjelsberg ble i helgen funnet død i sitt hjem i Tromsø. Det bekrefter familien hans overfor NRK.

– Det skjedde brått og har kommet som et sjokk på oss alle. Vi er i dyp sorg, sier søsteren Elisabeth Kjelsberg på vegne av familien.

Familien begynte å ane uråd da Sverre Kjelsberg ikke møtte opp til et familieselskap og da de ikke fikk kontakt med ham per telefon lørdag morgen.

Erklært frisk

Elisabeth Kjelsberg sier at broren har vært kreftsyk tidligere, men at han ble erklært frisk av legene i fjor. Dødsårsaken er ennå ikke kjent.

Sverre Kjelsberg var mest kjent som bassist og vokalist i gruppen The Pussycats som slo igjennom for alvor på 60-tallet, og for sin deltakelse sammen med Mattis Hætta i Melodi Grand Prix i 1980 med låten «Samiid Ædnan».

Sverre Kjelsberg ville ha fylt 70 år i oktober. Han etterlater seg tre voksne barn.

Egil Monn-Iversens musikalske mangfold EGIL MONN-IVERSENS MUSIKALSKE MANGFOLD

Sverre Kjelsberg, vokalist og gitarist, Egil Monn-Iversen, musiker og komponist og Mattis Hætta, samisk vokalist. Her fra Melodi Grand Prix i 1980.

Foto: Mentz Schulerud jr. / Mentz Schulerud jr.
Norsk finale i Melodi Grand Prix 1980 - Eurovisjonens slagerkonkurranse. Bidrag er denne gang bestilt fra ti komponister - unge, norske musikere, pop-, jazz- og visefolk. Kveldens artister er Anita Skorgan, Jahn Teigen, Radka Toneff, Åge Aleksandersen, Hilde Heltberg, Henning Sommerro, Alex, Nina Askeland, Inger Lise Rypdal og Sverre Kjelsberg. Kringkastingsorkestret dirigert av Egil Monn-Iversen. Programleder: Åse Kleveland. Regi: Inge Lotsberg.

Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg vant Melodi Grand Prix med sangen Samiid Ædnan.

– Svært trist

Per Kristian Olsen

Per Kristian Olsen sier at Sverre Kjelsberg og bandet The Pussycats er som bautaer å regne i norsk pop og rocks historie.

Foto: Anne Olli

NRK-journalist og forfatter Per Kristian Olsen har skrevet biografi om bandet The Pussycats, og kjente Sverre Kjelsberg både som scenemenneske og privatperson.

– Han var et utrolig raust medmenneske, en stor og vennlig mann som var både mild og oppmerksom på sin omverden. Han var et fantastisk selskap og det er mange som tar dødsfallet tungt. Han ble min venn, og dødsfallet hans gjør meg svært trist, sier Olsen.

Olsen beskriver bandet The Pussycats som et av de de aller største bandene i norsk pop og rocks historie.

Fikk legende-status

Kjelsberg og resten av bandmedlemmene oppnådde legendestatus tidlig, og han beskriver Kjelsberg som en stor scenepersonlighet med karisma og sjarm.

– Alle de som opplevde 60-tallet har et forhold til Sverre Kjelsberg. The Pussycats var landets største band og de tok norsk musikk ut i verden. Det var ingen over eller ved siden av dem i den perioden, og nå er en av de store norske musikklegendene borte.

Sverre Kjelsberg jobbet i flere musikksjangre, og har blant annet komponert flere sanger til teaterstykker.

– Han berørte oss veldig mye

Han er også kjent for å ha satt melodi til en av Norges mest kjente og kjære sanger «Ellinors vise».

Hans manager fra tiden i The Pussycats tar Kjelsbergs bortgang tungt.

– Det var egentlig Sverre som gjorde at Pussycats ble til. Han var et slikt menneske som bare drog andre mennesker til seg. Han utstålede sjarm og var fantastisk på scenen. Samarbeidet gikk fint og jeg savner han veldig, veldig mye. Han berørte oss andre veldig mye og jeg hadde nesten et farslig forhold til ham, sier Sten Ekroth, manager for The Pussycats.

Robert Dyrnes

Robert Dyrnes samarbeidet med Sverre Kjelsberg og The Pussycats i 2010 og 2011, da han booket bandet til en siste konsert under Buktafestivalen.

Foto: Tore Meek / NRK

– En pioneer

Daværende festivalsjef og nåværende bookingansvarlig for Buktafestivalen, Robert Dyrnes, gjenforente medlemmene av The Pussycats til en siste konsert i 2011.

Bandet avsluttet hele festivalen det året. I 2012 ble bandet innlemmet i Rockheims Hall of Fame.

For Dyrnes var det minneverdig å jobbe med den største rockestjernen som Tromsø har fostret.

– Jeg lærte ham å kjenne som en veldig artig, hyggelig og mystisk fyr. Han vil alltid være en pioneer og en legende, spesielt for musikkmiljøet i nord. Han og The Pussycats viste at det gikk an å bli rockestjerne selv om man kom fra lille Tromsø. Han grep en sjanse da den kom, og ble et forbilde for alle som brydde seg om musikk. Det vil han alltid huskes for, sier Dyrnes.

Sverre Kjelsberg

Artist, musiker og skuespiller Sverre Kjelsberg er død, 69 år gammel.

Foto: Eskil Mehren / NRK
Norsk musikkprogram. Opptak fra en konsert på restaurant Rogers i Tromsø i fjor.
Billedregi: Henning Skjæret.

I 1983 ble The Pussycats gjenforent under en konsert på utestedet Rogers i Tromsø. Se konserten i sin helhet her.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark