Hopp til innhold

Svalbard isolert

Verken friske eller syke kommer seg til fastlandet.

Longyearbyen

Innbyggere i Longyearbyen og andre plasser på Svalbard kommer seg ikke til fastlandet med fly.

Foto: Birger Meland / NRK

Askeskyen fra Island skaper også store problemer for innbyggerne på Svalbard. Øygruppa er flymessig isolert, og ingen fly går til og fra Svalbard.

– Dagflyet fra Oslo og Tromsø har vi allerede fått beskjed om er innstilt. Vi vet ikke hva som skjer med nattflyene ennå, men jeg er ikke optimistisk i forhold til flyet fra Oslo i hvert fall, sier lufthavnsjef ved Svalbard lufthavn, Ole M. Rambech til Svalbardposten.no.

Satt opp beredskapsplan

Askeproblemene skaper også hodebry for ledelsen ved Longyearbyen sykehus. Det er derfor satt opp en beredskapsplan i tilfelle noe skulle skje.

– Hverken fly eller helikopter går til fastlandet, så det går heller ingen luftambulanse. Vi holder også kontakt med Sysselmannen og AMK-sentralen ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, om situasjonen, sier avdelingsleder ved Longyearbyen sykehus, Søren Nissen til Svalbardposten.

Men flytrafikken internt på øygruppa går foreløpig som normalt mellom Longyearbyen, Svea og Ny-Ålesund. Luftrommet over øygruppa er åpent, og ikke rammet av askeskyen