Hopp til innhold

Støtter økt tillatelse for utslipp

Sør-Varanger kommune i Finnmark støtter en økt tillatelse for utslipp av kjemikalier i Bøkfjorden, men ikke permanent slik Sydvaranger Gruver søker om.

Sydvaranger gruve AS

Kommunen ønsker en tidsbegrenset tillatelse, ikke en permanent tillatelse slik gruveselskapet har søkt om.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

I går vedtok kommunestyret en høringsuttalelse i forbindelse med Sydvaranger Gruvers søknad om økte utslipp av Magnafloc.

Men kommunen ønsker en tidsbegrenset tillatelse, ikke en permanent tillatelse slik gruveselskapet har søkt om.

– Det var for at vi vil ha en oppfølging på miljøundersøkelsene som vi har bestemt i kommunestyret, skal gå hånd-i-hånd med utslippstillatelsen som gjelder fram til 2016, sier Bjørnar Gjetmundsen fra Høyre.

– Kan ikke "google" alle stoffene

Sydvaranger Gruve ved Bøkfjorden

Sydvaranger Gruve har søkt Klima- og Forurensningsdirektoratet om en økt og permanent utslippstillatelse, og det var denne søknaden kommunestyret i Sør-Varanger i går skulle vedta en høringsuttalelse til.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Han redegjorde for posisjonens forslag om at Sydvaranger Gruve gis økt tillatelse til å slippe ut kjemikaliene Magnafloc 10 og Magnafloc 38 LT.

Men med strenge krav om at miljøkonsekvensene for den nasjonale laksefjorden Bøkfjorden følges opp tett.

Kommunens høringsuttalelse ble vedtatt på et solid grunnlag, mener Gjetmundsen.

– Vi må forholde oss til sakspapirene som er lagt fram i kommunestyret. Vi har ikke mulighet til å google alt om de forskjellige strofene, så vi forholder oss til fagetatene, sier han.

Les også: Må stanse bruken av omstridt kjemikalie

Er ikke fornøyd

Sydvaranger Gruve har søkt Klima- og Forurensningsdirektoratet om en økt og permanent utslippstillatelse, og det var denne søknaden kommunestyret i Sør-Varanger i går skulle vedta en høringsuttalelse til.

Selv om vedtaket ble å støtte en tidsbegrenset tillatelse er uavhengig kommunestyrerepresentant Knut Mortensen langt fra fornøyd.

– Jeg tror ikke at tidsbegrensningen vil få praktiske konsekvenser for Syd-Varanger. Dette er et nytt steg for å opprettholde driften, og kanskje øke driften, utslippene og forringe fjorden, sier han.

Mortensen var en av to representanter som stemte mot at gruveselskapet skal få slippe ut kjemikalier i fjorden.

Han savnet blant annet en uttalelse fra Mattilsynet.

– Det vi vet er at Mattilsynet har tidligere sagt at kvalitetene på mat blir forringet, sier han.

Fornøyd med utfallet

Utviklingssjef Harald Martinsen i Sydvaranger Gruve AS var fornøyd med utfallet av gårsdagens kommunestyremøte, selv om selskapet bare fikk betinget støtte.

Ifølge Martinsen jobbes det kontinuerlig med å finne de beste løsningene, både samfunnsmessig og miljømessig.