Hopp til innhold

Store deler av Finnmark stengt på grunn av uvær

Onsdag formiddag er 29 strekninger stengt i Finnmark. Dette fører til at flere bygder er isolert, og det er problemer med å komme seg til sykehuset i Vest-Finnmark.

Venter på kolonnekjøring ved Skaidi

Tom Øyvind Heitmann fra Alta måtte vente på kolonnekjøring for å komme seg over fjellovergangen Sennalandet tirsdag kveld. Han kom seg akkurat over i tide før veien ble stengt.

Foto: Tom Øyvind Heitmann

– Status i Finnmark nå er at vi har en god del veier som er stengt på grunn av uvær, og en del er stengt på grunn av fare for ras, sier Grethe Turmo Hatten i Veitrafikksentralen for Troms og Finnmark.

Onsdag formiddag er hele 29 strekninger stengt i Finnmark. Blant de stengte veiene finner man samtlige fjelloverganger i Finnmark.

29 stengte veier i Finnmark onsdag 22. januar 2020.

29 veier er stengt i Finnmark onsdag formiddag.

Foto: Skjermdump / Statens vegvesen

Det betyr at både Hatter og Sennalandet stengt – viktige veistrekninger for å komme seg til Vest-Finnmarks eneste sykehus i Hammerfest.

Det betyr at det kan bli kritisk for personer som eventuelt skulle behøve helsehjelp, men Turmo Hatten i Veitrafikksentralen opplyser om at i tilfeller hvor veier er stengt på grunn av uvær, så kan ambulansen få kjøre gjennom i følge med brøytebil.

– Men der det er fare for ras har vi et problem, for der har vi ikke lov til å dra inn i området, sier hun.

Snøfokk i Gamvik, onsdag 22. januar 2020

Det er skikkelig snøfokk og dårlig sikt i Gamvik, nord i Finnmark, onsdag formiddag.

Foto: Harald Hansen

Værfaste pasienter

Kommunikasjonssjef ved Finnmarkssykehuset, Eirik Palm, sier at ambulanseberedskapen er den samme som resten av året, også ved uvær.

– Utfordringen ligger i å transportere pasienter til sykehus. Viser det seg at det ikke er mulig med transport med ambulanse eller andre alternativer, vil pasientene bli værende på legevakt eller helsesenter til det er mulig å transportere dem, sier Palm.

Han sier at det til nå ikke har vært avvik eller meldinger om problemer med akuttberedskapen grunnet været, men flere pasienter med forhåndsavtalte timer har blitt berørt.

– Vi har hatt en del henvendelser siden i morgen. Vi oppfordrer pasienter om å ta kontakt med Pasientreiser på 05515, så er operatørene våre klare til å hjelpe med alternative reiseruter eller overnatting for de som blir værfaste.

E69 fra Honningsvåg er stengt onsdag 22. januar 2020.
Foto: Anniken Pedersen / NRK

Isolerte bygder

Flere bygder er også isolert som følge av de stengte veiene.

Det er verken mulig å komme seg til Båtsfjord eller Berlevåg, fordi Båtsfjordfjellet, Kongsfjordfjellet og Ifjordfjellet er stengt.

Hele tre veier som fører til Nordkinnhalvøya er stengt, som fører til at blant andre Mehamn, Kjøllefjord og Gamvik er isolert.

E69 som går opp mot Magerøya, hvor blant annet Honningsvåg og Nordkapp ligger, er stengt på to punkter. Det betyr at det heller ikke er mulig å komme seg til eller fra her.

De som vil dra sørover i landet må kjøre via Finland, fordi Kvænangsfjellet som er eneste vei inn mot Troms, er stengt.

Det heftige været har også skapt problemer for båttrafikken langst Finnmarkskysten.

Fem hurtigbåtruter har kansellert sine avganger i formiddag, og i tillegg ligger Hurtigruta som skulle nordover til Vadsø og Kirkenes værfast i Alta.

Fare for at det vil vare

Jon Austrheim ved Meteorologisk institutt forklarer at det ligger et kraftig lavtrykk østover i Barentshavet i dag, som fører til en god del vind og sterk kuling langs kysten av spesielt Øst-Finnmark.

– Det er også snøbyger og en del snøfokk, så det blir fort stengte veier av sånt, sier Austrheim.

Meteorologen sier at det er fare for at dette kommer til å vare en stund.

– Vi har nordvest stiv eller sterk kuling utsatte steder, og til dels liten storm på kysten lengst øst utover dagen. Det blir snøbyger hele dagen, men det er færre byger når du kommer sør mot Finnmarksvidda og i Sør-Varanger.

Ifølge Austrheim vil vinden fortsette i løpet av natten, før den løyer torsdag formiddag og tar seg opp igjen torsdag ettermiddag.

Må kjøre etter forholdene

Statens vegvesen tar fortløpende vurderinger på de stengte veiene.

Noen vil bli vurdert for gjenåpning allerede i formiddag, mens på andre veistrekninger må man vente til i ettermiddag eller kveld før de eventuelt kan åpnes – hvis været tillater det.

Turmo Hatten i Veitrafikksentralen oppfordrer folk som skal ut på veien i dag til å kjøre forsiktig og etter forholdene.

– Ta det med ro og ha med godt med klær, for man kan jo fort bli stående. Været rår vi ikke noe med, så det er litt vanskelig.