Hopp til innhold

Stig Are har kols og lumbago: «Fjellturer har gitt meg en ny start»

I mars lå han i sofaen med kols og lumbago – et halvt år senere har Stig Are gått 200 fjellturer.

For et halvt år siden lå Stig Are på sofaen - nå har han blitt fjellgeit

Stig Are Stigen har nesten alltid med seg hunden Chaos (t.v) på fjelltur. Django er ikke like sprek, men var med til Åsfjellet. Foto: Jørn Resvoll

– Det var en forferdelig tung beskjed å få. Da var jeg langt nede.

44 år gamle Stig Are Stigen fra Tromsø tenker tilbake på legebesøket i 2012. Han hadde hatt vondt i halsen lenge, men var likevel ikke forberedt på beskjeden han skulle få.

– Jeg gikk inn som en frisk, sprek mann, og kom ut med kols.

Ryggen slo seg vrang

Legebesøket ble starten på mange tunge år. Formen ble gradvis dårligere, pusten ble tyngre og tyngre, og ryggen slo seg vrang. Stig Are trodde aldri han skulle komme seg ut av den negative spiralen.

Men 20. mars i år starta snuoperasjonen. Han ble lurt med på en fjelltur av ei venninne. En liten tur som normalt tar rundt 40 minutter. Stig Are brukte to timer, og vurderte å gi opp flere ganger.

– Det var helt grusomt. Jeg var helt klar på at jeg aldri mer skulle opp dit.

Men noe skjedde. En liten gnist var tent, og tromsømannen fortsatte å gå turer. Først korte og lite bratte. Så lengre og brattere. Han heiv seg med på Ti på topp-turene, som er et turtilbud fra friluftsforeninger for å lokke flere til å finne turgleden på fjellet. Plutselig var både formen bedre og motivasjonen til å fortsette enda større.

På vei opp til Åsfjellet i Tromsø.

På vei opp til Åsfjellet i Tromsø.

Foto: Jørn Resvoll

Nylig gikk Stig Are Stigen fjelltur nummer 200, på godt under 200 dager.

– Noen av turene i Ti på topp er ganske korte, så da er det mulig å gå flere turer på samme dag. Nå er målet 250 turer før sommersesongen avsluttes, sier den nå superspreke 44-åringen, som så langt i sommersesongen har gått over 1100 kilometer.

Tok av 15 kilo

15 kilo har forsvunnet. Ryggproblemene er borte, og kondisjonen er mye bedre.

– Kols blir jeg aldri kvitt, men jeg merker enorm forskjell på kondisjonen. Før hadde jeg bare vært på småtopper på et par hundre meter, nå har jeg vært på alle 23 toppene i Ti på topp, og mange fjell over 1000 meters høyde.

Fjellvandring har blitt en livsstil, og Stig Are har ingen planer om å stoppe.

– Dette er noe alle burde prøve, også de som sliter med småplager eller sykdom. Fjellturer er godt både for kropp og sjel, og humøret mitt er et helt annet nå enn tidligere.