Hopp til innhold

– Blir sterkt å gjenoppleve fjoråret

I fjor ble den 20. Riddu Riddu-festivalen sterkt preget av terrorangrepene 22. juli. I kveld er det duket for et sterkt gjensyn med jubileumsfestivalen - på film.

Festivalfilm

Filmen om Riddus første 20 år vises i kveld.

Foto: Stein Bjørn

– Jeg ville lage en film som fortalte historien til festivalen. At det hele startet med en gjeng ungdommer som ville gjøre noe for den sjøsamiske kulturen og grave i sin egen historie, sier filmskaper Stein Bjørn.

Det som startet med Kåfjord sameungdom ble etter hvert til festivalen Riddu Riddu. I fjor ble festivalen arrangert for 20 gang i Kåfjord.

Ett år før jubileet kom Bjørn på at han kunne tenke seg å lage en film om de første 20 årene til festivalen.

– Jeg ville fortelle om reisen fram til den festivalen vi har i dag, sier Bjørn.Påvirket av 22. juli

Eriksen og Bjørn

Tidligere festivalleder Ragnhild Dalheim Eriksen, sammen med filmskaper Stein Bjørn.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Allerede rundt juletider 2010 hadde han de første samtalene med daværende festivalleder Ragnhild Dalheim Eriksen.

– Vi møttes flere ganger og snakket sammen, sier Dalheim Eriksen.

Filmingen startet, og resultatet ble filmen «Biekka Fábmu/Wind Power», som får premiere på årets festival.


Men det som skulle bli en storslått markering av festivalens første 20 år, ble snudd på hodet 22. juli.


Både festivaldeltakere og artister i Kåfjord ble sterkt berørt av terroren i Oslo, og flere hadde bekjente og familie som var direkte rammet.

Fredag kveld spilte artistene med svarte sørgebind, og lørdagens konsertprogram ble erstattet med en felles minnekonsert.Minnes stemningen

Riddu minnekonsert_1

I fjor ble festivalen avsluttet med en minnekonsert etter 22. juli.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Jeg vurderte aldri å stoppe filmen, men vi filmet ikke så mye på slutten. VI gikk ikke rundt og spurte hvordan folk hadde det og hva de tenkte, men håper vi klarer å formidle stemningen, sier Bjørn.

Terroren ble et naturlig tema da filmen skulle klippes.

– Riddu Riddu har hele veien jobbet for et mer åpent samfunn. Akkurat det motsatte av det terroristen står for, sier Bjørn.

Nå tror den tidligere festivallederen at filmen blir et sterkt gjensyn.

– Jeg tror alle som var på Riddu Riddu i fjor har den følelsen de hadde på festivalen i fjor inni seg ennå. Å bli påminnet den stemninga på et så visuelt vis tror jeg man må stålsette seg for, sier Dalheim Eriksen, og legger til:

– Men det blir godt å gjøre seg ferdig med gråtinga i dag, så kan festivalen begynne skikkelig på torsdag, og vi kan skape nye gode minner.

Gjenopplever historien

Opptakene til filmen er gjort under forberedelsene til fjorårets festival, under festivalen, og i etterkant av festivalen.

For å fortelle om tidligere festivaler, har Bjørn snakket med tidligere ledere og deltakere på Riddu Riddu, og han har hentet inn flere stillbilder fra tidligere festivaler.

Vi er veldig stolt av historien til festivalen, og det er flott å bli tatt med fra 1991, da de opplevde at skiltene ble skutt ned rundt dem, og fram til i dag når det samiske har blitt kult, sier Dalheim Eriksen.

Klokka 19 i kveld har filmen «Biekka Fábmu/Wind Power» urpremiere, og den vises igjen på festivalen søndag. Bjørn håper også å få solgt inn filmen så den kan vises andre steder, fro eksempel på tv.