Oda Agnethe Svendsen og August Vik
Foto: Hege Iren Hanssen / NRKDet som skulle være en jubileumsfest for urfolksfestivalen Riddu Riddu, ble i stede en minnesmarkering over den tragiske og ufattelige tragedien som har rammet hele Norge.
- LES OGSÅ:
– Nå må vi stå sammen. Vær sterk! var budskapet da artister fra en hel verden mintes de døde, og markerte sin støtte til alle de som er berørt av de tragiske hendelsene.
Mange hadde møtt fram til minnekonserten.
Foto: Torill Ustad Stav / NRkTårer og regn
Det falt både tårer og regn på Riddu-sletta lørdag kveld. Hele festivalen og dens publikum har blitt sterkt preget av det som har skjedd i Oslo. Noen valgte å forlate festivalen i løpet av lørdagen, men de fleste ble værende.
- LES OGSÅ:
Festivalleder Ragnhild Dalheim Eriksen foran scenen på Riddu Riddu like før klokka ni lørdag kveld.
Foto: Henrik SolbergRundt 800 mennesker deltok på minnekonserten hvor de fleste av artistene som sto på det opprinnelige lørdagsprogrammet bidro.
Viktig å være sammen
– Det er viktig at vi blir værende her, sammen, og deler dette. Det er fint å samle folk til en minnekonsert. Det viser at det er noen slags gode krefter midt i alt dette, sier Lisbeth Hansson.
- LES OGSÅ:
Hun kom fra Gøteborg lørdag for å overvære Riddu Riddu. Det hun møtte var en dempet stemning og mange triste mennesker.
– Jeg merker at vi har behov for være mange sammen nå, sier hun.
Festivalleder Ragnhild Dalheim Eriksen og Karoline Tveitnes Trollvik var sterkt berørt da de snakket fra scenen.
Foto: Torill Ustad Stav / NRKArtister markerte
Og det var nettopp dette artistene på Riddu-scenen også understreket.
Yat-kha minnet Riddu-publilkummet om å være sterke og stå sammen.
Foto: Torill Ustad Stav / NRK– I natt kan vi alle dra styrke fra hverandre og fra våre forfedre. Dette er et overgrep, ikke bare mot de norske familiene som er rammet, men et overgrep mot oss alle. La oss stå samlet, var appellen fra maorigruppa Moana and the tribe.
De var første band på scenen under minnesmarkeringen, og ble etterfulgt av blant andre Svante Henrysson, Yat-Kha, og Kristin Mellem med band.
Inga Juuso og Bárut sto på scenen sammen med Ante Mikkel Gaup.
Foto: Torill Ustad Stav / NRKPreget ungdom
Også det unge Riddu-publikum er sterkt preget av hendelsene i Oslo.
– Jeg syns det var riktig å arrangere en minneskonsert. Alt er veldig skremmende, og selvfølgelig veldig trist. Mange som er på Nuoraid-campen kjenner folk som var på Utøya. Det går mye inn på oss. Her er en trist, veldig alvorlig stemning, sier Oda Agnethe Svendsen (15). Hun er leder for Riddu sin ungdoms-camp.
Hun kan fortelle at de yngste også lurer på om det er lov å ha det gøy når noe så alvorlig har skjedd.
– Det er veldig fint at festivalen markerer tragedien på denne måten. Vi merker det på alle at det er rar stemning og at det er noe forferdelig som har skjedd. sier August Vik fra Andøya.
Festivalens artist in residence, Svante Henrysson spilte deler av sitt jubileumsverk til festivalen under minnekonserten.
Foto: Torill Ustad Stav / NRKMåtte avlyse
For Riddu Riddu-ledelsen var det ingen alternativer enn å avlyse det oppsatte programmet på festivalen.
– Da vi så omfaget av denne katastrofen, så var det ikke noe alternativ for oss. Vi kunne ikke blåse i gang en stor feiring i dag, sier festivalleder Ragnhild Dalheim Eriksen.
Chime Arkhang fra Tibet viste sin støtte.
Foto: Torill Ustad Stav / NRKFra scenen uttrykte hun sin dypeste medfølelse til de involverte i tragedien
– Det som skulle være en feiring av festivalen og av livet, har i stedet blitt en av de verste og mørkeste dagene de fleste av oss har opplevd. Våre tanker og dypeste medfølelse går til familie, venner og berørte av det forferdelige angrepet. Riddu Riddu har gjennom 20 år med urfolksarbeid kjempa for åpenhet, ytringsfrihet og et inkluderende samfunn. På en dag som det her får vi en forferdelig påminnelse om hvorfor dette arbeidet fortsatt er viktig. Vi må ikke la hatet få råde. Vi må våge å bekjempe det. Riddu har 20 års erfaring med å våge. Den kampen skal vi fortsette.
Kristin Mellem og Herborg Rundberg fremførte deler av Kaffekopp og salmebok.
Foto: Torill Ustad Stav / NRK- LES OGSÅ: