Stadig flere nordmenn tar ferien i Nord-Norge

Glem sandstrender og storbyferie. Stadig flere tar med fiskestang og terrengsykkel for å feriere i Nord-Norge.

Midtnattsol over Andørja
Foto: Linda Bjørgan / NRK

Stadig flere nordmenn ferierer i Nord-Norge. Gøril Johansen er en av dem.

Gøril Johansen

Gøril Johansen skal feriere i Nord-Norge.

Foto: PRIVAT

– Jeg skal ha ren nordnorsk ferie. Jeg begynner på Senja på Bøvær, så Ibestad, så Tromsø, og så skal jeg ta meg en tur ut til Øst-Finnmark, begynne i Vardø og kjøre kysten opp til Kirkenes.

Hun er fra Senja, men bor i Alta. Hun fristes ikke av varme sandstrender og paraplyer når hun nå skal på ferie.

– Min erfaring er at hvis jeg tar de artige småturene til storbyer i Europa for eksempel ellers i året, så får man brukt den aller fineste tiden i Nord-Norge når det er ferietid. Å dra herfra i juli er helt krise, sier hun.

Flere nordmenn vil til nord

Tyske turister dominerer fremdeles besøksgruppen i Finnmark om sommeren, men Nordnorsk Reiseliv har merket en stor økning av norske turister.

Hilde Bjørkli

Reiselivssjef Hilde Bjørkli.

Foto: Kai Erik Bull

– Vi merker at nordmenn ønsker å feriere i eget land, og også sin egen landsdel. Jeg tror kanskje trenden med å leve sunt, være aktiv, og gjøre ting man liker, er en del av det bildet. I tillegg lar nok folk seg inspirere av sosiale medier og bilder av folk som har vært på fisketurer eller sykkeltur på vidda, sier reiselivssjef Hilde Bjørkli.

Ifølge Innovasjon Norges turistundersøkelse for sommersesongen 2015 kommer det frem at norske og utenlandske turister har nokså like aktiviteter på planen når de ferierer i Norge. På topp hos begge gruppene ligger «oppleve naturen», tett fulgt av «spise lokal mat og drikke lokale drikkevarer».

Bjørkli forklarer at de har sett litt endringer i hva turistene ønsker å få ut av et besøk i nord.

– Tradisjonelt sett handler det om det å se midnattssola og komme så langt nord, men vi ser at i stadig større grad handler det om å gjøre en aktivitet, gjerne dyrke en hobby man har eller en lidenskap, eller prøve ting man aldri har gjort før.

– Får luftet hodet

Johansen og venninnen ser nå frem til oppholdet i Øst-Finnmark.

– Man får tid til å lufte hodet når man er i Finnmark. Lange fine veier, masse natur, og åpne landskap. Vi kommer nok ikke til å oppsøke typiske turistmål, kanskje med unntak av heksemonumentet i Vardø. Jeg var der i fjor høst, og det var en utrolig opplevelse, sier hun.

Dronning Sonja går gjennom innsiden av heksemonumentet Steilneset minnested i Vardø. Dronningen fikk en omvisning av Liv Helene Willumsen etter offisielle åpningen torsdag.

Heksemonumentet Steilneset i Vardø er et populært turistmål. Bildet er fra da Dronning Sonja åpnet monumentet. Her sammen med Liv Helene Willumsen, professor i historie ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Bjørkli i Nordnorsk Reiseliv håper flere finnmarkinger vil se mulighetene som finnes i eget fylke i feriemånedene.

– Jeg vil oppfordre også lokalbefolkningen til å reise rundt i eget fylke og oppleve det mangfoldige aktivitetstilbudet som finnes. Ta terrengsykkelen med, eller ta med fiskestanga, gå på toppene eller i de mange sauetråkkene. Vi har et fantastisk fylke å ferdes i.