Spesialenheten etterforsker dødsfall i arresten i Tromsø

Fredag 17. juli rundt klokken fire på ettermiddagen ble det oppdaget at en innsatt i arresten i Tromsø var uten puls. Ambulanse ble tilkalt, og livreddende førstehjelp iverksatt men livet stod ikke til å redde, skriver politiet i en pressemelding.

Politihuset i Tromsø

Den innsatte var satt i arresten på politihuset i Tromsø.

Foto: Tom Søbstad

Spesialenheten for politisaker ble varslet fredag ettermiddag, og har ankommet Tromsø for å etterforske dødsfallet. Dette er en fast rutine når noen dør i politiarresten.

– Vi vil etterforske dødsfallet for å se om politiet har gjort noe straffbart knyttet til dette dødsfallet. Vi har kommet i gang, men vi vil ikke kommentere detaljer, sier etterforskningsleder for Spesialenheten for politisaker Thomas Nordberg til NRK.

Dødsårsak ikke kjent

Spesialenheten vil gå gjennom video-opptak fra arresten, og gjennomføre avhør av de som sist var i befatning med den avdøde.

– Vi vil etterforske om rutinene er fulgt, og omstendighetene rundt dødsfallet. Men vi kjenner ikke til hva som er dødsårsaken enda. Det må vi finne ut av, sier Nordberg som venter på obduksjon.

Ifølge politimester Ole Bredrup Sæverud vil en rutinemessig obduksjon mest sannsynlig bli gjort mandag. Hvilke konkrete vurderinger som er gjort rundt mannens medisinske tilstand, og rutiner knyttet til det vil være et tema i etterforsningen.

– Hvilke rutiner som følges, vil variere fra person til person. Hvilke vurderinger som er gjort i dette tilfellet, vet jeg ikke, sier Sæverud til Nordlys.

– Husker ikke sist noe slikt skjedde

Ifølge politimesteren ble mannen hentet inn fra et sted i byen.

– Han oppførte seg dårlig og var såpass beruset at vi tok ham med inn, sier Sæverud til VG.

Den avdøde er 43 år gamle Rolf Einar Bjørn fra Lyngseidet, og politiet har valgt å gå ut med navnet etter at de pårørende ble varslet. Ifølge politimesteren er det heldgivis sjelden de opplever denne type tragiske hendelser.

– Jeg kan ikke huske sist det skjedde i Tromsø. Det er tragisk, men det er viktig for vår del, de pårørende og for samfunnet at rutinene blir gjennomgått, sier politimester Sæverud til iTromsø.

14 personer har dødd i politiarrest de ti siste årene før dette dødsfallet, viser årsrapporten til Spesialenheten for politisaker.