Hopp til innhold

Solberg: - Uaktuelt å stenge grensa

Statsministeren mener det ikke er en løsning å stenge grensen når kulden setter inn, og får støtte fra ordføreren i Sør-Varanger som frykter et «arktisk Lampedusa».

Erna Solberg i Debatten

Erna Solberg fra en tidligere sending av NRKs «Debatten».

Foto: NRK

– Disse enkle løsningene som noen hiver opp i luften, er ikke noe svar. Nettopp på grunn av situasjonen på grensen, sa statsminister Erna Solberg under Debatten på NRK1 i går kveld.

Hun fortsatte:

– Å stenge grensen over natten er ikke et svar i møte med folk som kommer gående i kulden, sa Erna Solberg under Debatten på NRK1 torsdag kveld.

Den siste tiden har flere politikere, både nasjonalt og i Finnmark, fylket som grenser til Russland, tatt til orde for at grensen til Russland må stenges.

Frykter et «Arktisk Lampedusa»

Rune Rafaelsen

Rune Rafaelsen er ordfører i Sør-Varanger ved den russiske grensen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Rune Rafaelsen (Ap), som er ordfører i Sør-Varanger der grensen til Russland ligger, deltok også under gårsdagens direktesendte debatt. Han er ikke blant dem som mener grensen bør stenges, men utfordret statsministeren og ba om rask handling for å takle situasjonen.

Rafaelsen sa også at han fryktet et «arktisk Lampedusa» hvis ikke noe snart ble gjort.

– For mennesker er det like ille å drukne i Middelhavet som å fryse ihjel på fjellet, sa han.

Rafaelsen ser heller at asylsøknader behandles raskt og at det settes opp et direktefly fra Kirkenes til et langt varmere sted, den afghanske hovedstaden Kabul.

Asylsøkere på Storskog grensestasjon

Asylsøkere på Storskog grensestasjon denne høsten.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mange av asylsøkerne som den siste tiden har kommet over grensen er afghanere, og det er ikke gitt at alle disse har beskyttelsesbehov. Mange av dem har allerede opphold i Russland.

Utlendingsdirektoratet har den siste tiden advart afghanske asylsøkere med opphold i Russland om at de kan ble returnert til Kabul.

Etterlyste dialog

Torsdag kom det 176 asylsøkere fra Russland til Norge over den norskrussiske grensen, Storskog. Totalt har 719 passert grensen denne uka.

Rafaelsen etterlyste dialog, og ba Solberg ta en prat med Russland. Til dette svarte Solberg at denne dialogen allerede er i gang:

– Utenriksministeren har tatt spørsmålet opp med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Vi snakker på grensekommisærsnivå og snakker om hvordan vi praktisk skal gjennomføre disse tingene, sa Solberg.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark