Snøskred stengte skolevegen

Et snøskred i sentrum av Longyearbyen i natt, fører til stengte veier i byen. Mildværet fører til stor skredfare på Svalbard.

sørpeskred1

Sørpeskredet tok med seg en gangbru, og førte til stenging av hovedveien gjennom Longyearbyen.

Foto: Elisabeth J Aase

Mildvær har skapt skredfare på Svalbard. I natt gikk det et skred i Vannledningsdalen i Longyearbyen, bekrefter Sysselmannen overfor NRK.

– Det var like før ett i natt at vi fikk melding om skredet. Det er et stort sørpeskred som har gått. Det tok med seg en gangbro som går over elvedalen, og har ført sørpe over hovedveien, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.

Vannledningsdalen ligger i sentrum av Longyearbyen, med bolighus på begge sider. Det var en beboer i en av de nærmeste husene som varslet Sysselmannen om skredet.

Ingen mennesker tatt

Sysselmannen og politiet rykket ut til stedet, og fikk konstatert at det ikke var noen skader på hus i nærheten.

– Det er heller ingen ting som tyder på at folk er tatt av skredet. Verken ut ifra det melder sa, eller de søkene vi har gjort i området, sier Lyssand.

Den store mengden sørpe som havnet over veien, i tillegg til faren for flere skred, gjorde at Sysselmannen valgte å stengte veien, som er hovedtrafikkåren blant annet opp til Longyearbyen skole.

Åpner skoleveien

Veien blir åpnet så skoletrafikken kan gå som normalt, men Lyssand ser ikke bort fra at veien kan bli stengt igjen.

Skred i Vannledningsdalen har tidligere krevd menneskeliv, men det er mange år siden.

– Skredfaren ute i terrenget er absolutt overhengende. Det har regnet hele søndag, og natta gjennom. Det er veldig mye vann i terrenget, sier Lyssand.

Nå vurderer Sysselmannen å sende helikopter opp i Vannledningsdalen for å se om det er fare for flere skred.