Snart tomt for drivstoff på Svalbard

Rasjonering iverksatt på Svalbard lufthavn - snart tomt for drivstoff.

Longyearbyen lufthavn

Flyselskap som skal til og fra Longyearbyen bes om å fylle tankene på fastlandet.

Foto: Bernt Olsen / NRK

– Skipet med drivstoff kommer ikke til Longyearbyen før godt uti neste uke, og ny forsyning er neppe på tankene våre før i slutten av uka. Fram til da rasjonerer vi på drivstoffet, opplyser lufthavnsjef Morten Ulsnes ved Svalbard lufthavn.

Ber flyselskapene tanke på fastlandet

Avinor har venta lenge på ny forsyning med drivstoff. Men ting har dratt ut i tid, og nå tar lufthavnledelsen ingen sjanser. De er i dialog med flyselskapene, og ber om at de som har mulighet til det fyller tankene så fulle at de ikke trenger å få etterforsyning på Svalbard.

– Men ikke alle greier dette, og da får de selvsagt tanke hos oss. Men beredskapen her på øygruppa er førsteprioritert, dette skal ikke gå ut over liv og helse, sier Ulsnes.

Skjer sjelden

Lufthavnsjefen tror de skal komme seg gjennom drivstoffmangelen uten at det får store konsekvenser, men han innrømmer at situasjonen er ubehagelig.

– Slik kan det være å drive virksomhet på våre breddegrader. Heldigvis er det svært sjelden dette skjer, jeg kan huske én gang tidligere de siste 10 årene at vi har vært i en liknende situasjon.