Hopp til innhold

– Vi har fått kjenne på usikkerheten med koronaviruset de siste dagene

Ordføreren i Tromsø kaller situasjonen alvorlig etter at flere personer har fått bekreftet koronasmitte de siste dagene, uten at de har klart å spore all smitten. Likevel vil de ikke be folk om å holde seg hjemme.

Gunnar Wilhelmsen på pressekonferansen

Ordfører Gunnar Wilhelmsen sier situasjonen i Tromsø er alvorlig.

Foto: Marita B. Andersen / NRK

– Vi har fått kjenne på usikkerheten med koronaviruset de siste dagene, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) på fredagens pressekonferanse i Tromsø.

– Jeg forstår at folk er urolige. Koronaviruset er farlig for noen av oss, og ingen ønsker å bidra til mer smitte, sier han videre.

De siste dagene har kommunen hatt flere nye tilfeller av koronasmitte. På fredagens pressekonferanse kunne Wilhelmsen fortelle at nok en student i byen har fått bekreftet viruset.

Tromsø har derfor sent forespørsel til nabokommunene om de har helsepersonell å avse. Men ordføreren kommer også med en oppfordring til innbyggerne:

– Å bekjempe smitten er en dugnad. Tromsø er et nav og en hovedstad i nord, og er derfor mer utsatt enn mange andre byer, sier han.

Kommunen ønsker likevel ikke å sette store begrensninger på befolkningen.

– Vi går nå inn i helga. Vi har ikke tenkt å be folk holde seg hjemme. Vi mennesker har behov for å møtes. Men vi må likevel holde smittevernreglene. Pass på å holde én meters avstand, sørg for å ha en så liten omgangskrets som mulig, hold deg hjemme hvis du har symptomer, og praktiser god håndhygiene, sier Wilhelmsen.

Kommunen har også bedt byens utesteder om å legge til rette for at gjester kan registrere seg med kontaktinfo frivillig. Dette for å gjøre smittesporingen enklere ved eventuelle nye smittetilfeller.

Fredag ettermiddag er 132 personer i karantene i kommunen. 37 personer er i isolasjon. De siste dagene har det vært flere registrerte smittetilfeller. Mange av dem har de kommunen ikke klart å spore smitten til ennå.

Kommunen øker bemanningen på koronatestingen gjennom helgen. Koronatelefonen vil også være åpen hver dag fra klokken 08.30 til klokken 19.00.

Kathrine Kristoffersen på pressekonferansen

Se hele pressekonferansen her.

Fire ansatte ved UNN i karantene

Fredag ble det kjent at en medisinstudent er smittet ved UiT. Studenten har deltatt i klinisk undervisning ved UNN i Tromsø tidligere denne uken, melder de selv på Twitter.

UiT arbeider nå med Tromsø kommune for å identifisere nærkontakter til studenten i forbindelse med undervisning.

– Vi har oversikt over hvilke studenter vedkommende har vært i kontakt med, og verken den smittede eller de andre har vært på UiT i forbindelse med undervisning i dag, sier universitetsdirektør Jørgen Fossland i en pressemelding.

Tilfelle har ført til at fire ansatte ved UNN nå er i karantene. Ingen pasienter har vært i nærkontakt med den smitta studenten.

Torsdag ble det kjent at en jusstudent ved UiT er smitta med covid-19. Begge studentene er i karantene.

Flere smittet på sykehjem

Sent torsdag kveld ble det kjent at ytterligere tre personer har testa positivt for covid-19 ved Sør-Tromsøya sykehjem.

Fra før er en beboer og en ansatt bekrefta smitta.

I ei pressemelding skriver Tromsø kommune at alle som bor på avdelinga hvor det første smittetilfellet ble avdekka onsdag, har oppholdt seg på egne rom.

– De smitta blir tatt vare på og isolert på vanlig måte. På alle sykehjemmene våre i Tromsø er de godt forberedt på at en slik situasjon kan oppstå, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen.

De som jobber på avdelinga har ikke kontakt med andre deler av sykehjemmet. Det er også iverksatt smittevern med smittevernutstyr og nedvask.

Alle de ti som bor på avdelinga er testa for covid-19. Prøvene til seks av beboerne har vært negative.

Kommuneoverlege Katrine Kristoffersen under onsdagens pressekonferanse.

Kommuneoverlege Katrine Kristoffersen under en pressekonferanse tidligere i uka.

Foto: Marita Andersen / NRK

De ansatte testes fortløpende. Torsdag kveld hadde kommunen ikke fått svar på de siste testene.

– Vi vil i dag fortløpende få svar på de nye testene, sier ordføreren fredag morgen.

Det skal ikke være mistanke om smitte i andre deler av sykehjemmet.

Konstituert seksjonsleder for sykehjemmene i kommunen Leena Vuorinen var også til stede under fredagens pressekonferanse. Hun kunne fortelle at alle de smittede beboerne på Sør-Tromsøya sykehjem har det bra.

– Vi jobber nå med å få tak i ressurser fra de andre sykehjemmene som kan hjelpe dem på Sør-Tromsøya, ettersom de har mange ansatte i karantene. Jeg kan ikke skryte nok av de ansatte i kommunen som hjelper hverandre, sier hun.

– Alvorlig

Ordfører Gunnar Wilhelmsen sier smittesporingsteamet jobber døgnet rundt for å spore smitten som har oppstått i Tromsø.

Tirsdag ble det første smittetilfellet med ukjent smitteopphav i byen kjent. Torsdag ettermiddag testa to nye personer positivt for covid-19. Én av personene har deltatt på samme arrangement ved Driv som tirsdagens smittetilfelle.

De andre smittede er en ansatt ved utestedet Prelaten og en student ved UiT Norges arktiske universitet.

En ansatt ved Prelaten er smitta med covid-19.

En ansatt ved Prelaten er smitta med covid-19.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

To av smittetilfellene som ble kjent torsdag ettermiddag, kan knyttes til utestedet No. 24 i Tromsø sentrum.

– Både Prelaten og No. 24 er stengt for nedvasking, sier ordføreren.

Smittesporingsteamet jobber nå med å spore opp alle som har vært innom de tre utestedene de siste ukene.

– Det er klart at det er alvorlig. Det er viktig at hver enkelt som har vært på disse tre utestedene får seg testa eller ringer koronatelefonen hvis man får symptomer, sier Wilhelmsen.

Ser til UiT for hjelp

Onsdag ble det også kjent at store deler av mannskapet på den russiske tråleren Obelyey har testa positivt for covid-19. De 25 smittede er nå i isolat på Koronasenteret i Kroken. De ni som testa negativt sitter i karantene.

Tromsø-ordføreren legger ikke skjul på at dette skaper utfordringer for kommunens bemanning.

– Det krever mye ressurser, sier Wilhelmsen.

den russiske tråleren Obelyay

25 personer på den russiske tråleren Obelyay er nå på Koronasenteret i Kroken.

Foto: Marita Andersen / NRK

Kommunen har vært i kontakt med UiT for å høre om sisteårsstudenter på medisinstudiet kan hjelpe til. De har også vært i dialog med UNN for å klare utfordringene med bemanning.

– Det gjelder koronatelefonen som vi nå skal åpne til klokka 21 igjen, og testsenteret. Det er tre hovedting vi kan gjøre. Vi styrker koronatelefonen, vi styrker testlaboratoriet og smittesporingsteamet jobber døgnet rundt, sier ordføreren.

Han har ei klar oppfordring til byens innbyggere.

– Hver enkelt av oss må passe på å holde avstand, vaske hendene ofte og være hjemme hvis man har antydning til å være syk, sier Wilhelmsen.

Vadsø vil teste

Fredag sendte Vadsø kommune ut ei pressemelding hvor de ber innbyggere som har vært på No.24 eller Prelaten i perioden 1.-3. oktober om å kontakte koronatelefonen på 78942523.

– Vi ønsker å teste disse personene og be de gå i karantene i totalt ti dager fra tidspunktet for besøket. Det er ikke kjent smitte i Vadsø, men vi ønsker å forebygge at dette skjer, skriver de.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark