Hopp til innhold

Slått ned på byen fordi han er homofil

Markus Mikalsen var ute på byen i Kirkenes da en knyttneve gjorde at alt ble svart. Antall anmeldelser om hatkriminalitet øker – også saker som gjelder seksuell orientering.

Markus Mikalsen

Markus Mikalsen (21) sto fram som homofil da han var 17 år. I helga ble han slått ned på grunn av legningen sin.

Foto: Privat

– Jeg datt i bakken og alt ble svart. Da jeg våknet sto det masse ukjente mennesker rundt meg. Jeg spurte om hva som hadde skjedd, fordi jeg hadde vondt i ansiktet og blødde. Da sa de andre at jeg ble slått ned, og at det var fordi jeg var homofil.

Markus Mikalsen skrev om det han opplevde på Facebook. Innlegget hans har så langt blitt delt over 1300 ganger.

Har anmeldt saken

Markus hadde vært på byen med noen venninner og ventet på en taxi da han plutselig fikk et slag i ansiktet.

– Han kontaktet meg i ettertid. Han sa at det ikke var en handling som handlet om homofobi, men jeg fikk aldri noen forklaring på hvorfor han slo. Jeg er ikke ute etter at han skal få hat. Jeg vil bare gi oppmerksomhet til en sak som ikke får nok.

Mannen som slo ned Markus, slo også venninnen hans. Hun hadde gått etter han for å si at man ikke kunne oppføre seg på den måten. Da fikk hun et slag i ansiktet.

Han og venninnen har anmeldt saken.

Innlegget til Markus Mikalsen

INNLEGG PÅ FACEBOOK: Markus forteller at han ønsket at folk skulle se at homofobi fortsatt er et problem. – Vi kan ikke legge det bak oss ennå, fordi det er ikke bak oss. Innlegget har nådd utover landegrensene.

Foto: Skjermdump / NRK

Mørketall i hatkriminalitet

– Jeg synes det er trist og skremmende at man ikke skal få være trygg og fri som den man er i Norge, sier Ingvild Endestad, leder for foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI)

Hun er en av nesten 500 som har lagt igjen en kommentar på innlegget til Markus.

– Vi anbefaler folk å anmelde. Hatkriminalitet påvirker ikke bare den som er involvert, men kan gjøre andre redde for at det samme skal skje med dem, sier Endestad.

– Vi ser en økning i anmeldte saker som handler om hatkriminalitet – også rettet mot seksuell orientering. Det handler om at flere anmelder, men det er likevel store mørketall.

Ingvild Endestad

– Vi har et stort holdningsarbeid å gjøre blant befolkningen, sier lederen i foreningen FRI, Ingvild Endestad.

Foto: Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold

Politiet bekrefter at det er en økning i anmeldte hatkriminalitetssaker.

– Men det er dessverre grunn til å tro at det er betydelige mørketall for denne type kriminalitet, det vil si at saker ikke blir anmeldt, sier Harald Bøhler, seksjonssjef i Politidirektoratet.

Økt fokus på hatkriminalitet i politiet og samfunnet for øvrig bidrar ifølge Bøhler til at flere saker avdekkes og anmeldes.

– Vi tror dette er hovedforklaringen på økning i antallet saker, sier han.

– Vi må snakke om det

– Dette viser oss at slike holdninger ennå finnes. Det må vi bekjempe, sier ambassadør i Stopp Hatprat-kampanjen, Sigurd Gjerde Jakola.

Jakola tror fordommer oppstår når man ikke har kunnskap. Hvis det hadde vært mer åpenhet og kunnskap om seksualitet, tror jeg mye ville blitt bedre, sier han.

Han understreker hvor viktig det er å prate om det.

– Det trenger ikke gi store medieoppslag. Det kan være nok å snakke med barna dine om det. Snakk med kollegaene dine ved kaffebordet eller med medstudenter på skolen. Men det viktigste er at vi tør å si ifra når vi ser og opplever hat eller truende oppførsel.

Sigurd Gjerde-Jakola

Sigurd Gjerde Jakola er en av åtte ambassadører for stopp hat prat-kampanjen. Han har selv opplevd truende oppførsel og trakassering på grunn av sin legning.

Foto: Susanne Hætta