Hopp til innhold

Slakt og skryt til «Kill Buljo»

To lusne stjerner i NRK, Dagbladet og Aftenposten, men noen anmeldere er langt mer positive.

 

Jompa Tormann
Foto: www.killbuljo.com

Den endelige versjonen av «Kill Buljo – The Movie» hadde premiere i går, etter at et utkast ble vist på filmfestivalen i Tromsø i vinter.

Ikke uventet er anmelderne delt i sin vurdering.

At humoren er enkel, uhøytidelig og folkelig slår alle fast - men da er det slutt på enigheten.

Toere og firere

Dagbladet, Aftenposten, Nettavisen og NRK gir alle toere, VG gir tre, mens Bergens Tidende og Dagsavisen gir fire.

Regissør Tommy Wirkola sier kritikkene er som forventet, han håper det er sant at kritikere slakter disse filmene og at publikum elsker dem.

– Det var rart å vise filmen i Alta, det var jo her det hele startet for tre år siden. Men folk flirte nå på de rette plassene, sier Wirkola.

Hele Kill Buljo-gjengen er nå på vei til Oslo der filmen vises for første gang ikveld.

Dagbladet: Analt stadium

Dagbladet omtalker filmen som en middelmådig russerevy.

– For det første tilhører den det anale stadium, for det andre er den svært lite original, heter det i anmeldelsen.

– At gjengen har hatt det gøy under innspilling er et faktum som smitter. Samtidig holder det helt fint å se traileren. De beste vitsene blir solgt der, og halvannen time er i overkant mye – og masete, mener Dagbladet .

Dagsavisen: Gøy hvis du er i rølpehumør

– Man kan surmaget avvise dette som en amatørmessig spillefilmparodi med skinnvest og løsbart, eller ta den som en artig, ambisiøs lokalrevy på stort lerret, skriver Dagsavisen – som velger det siste, og triller terningen til en firer.

– Mange av poengene her er lettvinte og lavpannede så det holder, men filmen glimter til med noen oppriktig morsomme øyeblikk, mener Dagsavisen .

Bergens Tidende: Dårlig, men artig

– Filmen er laget av en gjeng glade amatører med entusiasme og energi, skriver Bergens Tidende, som gir fire på terningen. 

 – Det trange budsjettet gir seg først og fremst utslag i at skuespillerne suger. Det er ingen annen måte å si det på. De kvinnelige skuespillerne høres ut som om de leverer linjer i en middelmådig pornofilm, mens den mannlige delen mumler på nordlandsk med sløve steinansikt bak løsbartene sine. Det skal med andre ord litt velvilje til for å la seg sjarmere, men gjør man det har man det gøy, skriver Bergens Tidende .

NRK: Amatørmessig

– Det er mye god fotografering. Klippen er ganske proff. (...) Men innhodet i bildene og lyden er amatørmessig. Manus er virkelig amatørskap. Hadde det vært antydning til profesjonalitet i manus og innfall, ville filmen trolig vært verre å se og høre. Vi ville tålt mindre, mener NRKs  anmelder.

 Nettavisen: Humor på lavmål

– Selv om det er langt mellom lyspunktene er det ikke vanskelig å bli sånn passe fascinert. Dette er langt fra Jackass, men allikevel en tirade med påfunn fra guttegjengen. Fint satt sammen, men kanskje ikke verdig en hel spillefilm, skriver Nettavisen , og gir en toer.

Aftenposten: Umulig å vurdere

Aftenpostens Per Haddal gir filmen en toer, men innrømmer at karaktersettingen er vrien:

– «Kill Buljo» beveger seg utenfor et vanlig vurderingsskjema. Skal det brukes, må det bli en foreløpig toer. Men vi liker at filmgleden herjer fritt og vilt, skriver Haddal.

Han er samtidig imponert over regissør Tommy Wirkola:

– Han klipper poengtert. Og han imponerer med sin kjappe koreografi av en forfølgelsessekvens på snøscooter. Sansen for folkelig satire og rappe replikker er merkelig frapperende, heter det i Aftenpostens anmeldelse av «Kill Buljo» .