Skredet på Svalbard kan havne i retten

Det går mot erstatningssak etter skredet på Svalbard for halvannet år siden. Foreldrene til ei jente som omkom i skredet vil kreve et betydelig beløp, sier advokat Christian Lundin.

Knuste spisshus i Longyearbyen

Elleve ikoniske spisshus i Longyearbyen på Svalbard ble knust i skredet som rammet 19. desember 2015.

Foto: Geir Barstein

To mennesker mistet livet lørdag 19. desember i 2015 da et stort snøskred traff elleve hus i Longyearbyen på Svalbard. Spesialenheten for politisaker etterforsker fortsatt skredet.

Foreldrene til jenta har tidligere gått ut og krevd erstatning, men dette har blitt avvist av alle parter. Lundin har uttalt at sysselmannen har opptrådt grovt uaktsomt ved å unnlate evakuering av beboerne i området skredet traff.

Størrelsen foreløpig uavklart

Lundin mener det viktigste nå er å få plassert et erstatningsansvaret.

– På vegne av de etterlatte mener jeg at noen burde stå opp nå og erkjenne et erstatningsansvar. Jeg mener at erstatningsansvaret må plasseres hos enten Lokalstyret, Sysselmannen på Svalbard eller Store Norske.

Bistandsadvokat Christian Lundin

Advokat Christian Lundin representerer foreldrene til den to år gamle jenta som omkom i skredet.

Foto: Heidi Klokk / NRK

Han vil ikke si noe om størrelsen på erstatningsbeløpet foreløpig.

– Beløpet blir nok stort uavhengig hva som skjer i Spesialenheten, sier Lundin.
Dette er en familie som er rammet svært hardt, de har mistet sin datter og i tillegg så er de også skadet selv, de strever veldig, sier Lundin.

Savner informasjon

Lundin sier han på vegne av foreldrene har problemer med å få ut informasjon for å forberede erstatningskravet.

– Det store problemet er at Lokalstyret ikke gir oss den informasjonen vi gjentatte ganger har bedt om, sier Lundin.

Han sier de har bedt om dokumentasjon og møtereferater siden høsten 2016, men har ikke fått annet enn intetsigende svar fra advokaten til lokalstyret om at de vil komme tilbake til det.

– Dette reagerer de etterlatte veldig på, de trenger jo informasjon og opplysninger om ulykken og bakgrunnen for at ulykken kunne skje. De holder fast på at slik saken hittil er opplyst så er det noen som kan klandres, sier Lundin.