Hopp til innhold

Festivalsjef rørt etter Yalda-lignende film: – Ungdom lager film med veldig sterke budskap

Kortfilmen «Slutten», som handler om å bli adskilt fra familien sin, rørte publikum.

Filmskaper Nadia Kofoed Hakmi ved premiere for "Slutten"

Det var stor kø utenfor Verdensteateret i Tromsø hvor medieelever presenterte filmene sine. VT er også Nord-Europas eldste kino som fortsatt er i drift.

Foto: Rune Eian / NRK

Likhetstrekkene til skjebnen til asylbarnet Yalda, som står i fare for å bli sendt ut av landet og skilt fra faren sin, ble påfallende for mange som var tilstedet under filmvisning i går.

Der presenterte elever fra Breivika videregående skole og Breivang videregående skoler i Tromsø presenterte filmene de hadde laget i løpet av året.

Noen av filmene også tok opp meget alvorlige temaer.

– Så henne ble tatt

Kortfilmen «Slutten» handler om en ung jente som mister moren sin og må derfor ta foreldreansvaret for lillesøsteren sin. Over dem henger det hele tiden en fare at de to kan bli adskilt, uten at de vil det selv.

Filmen er laget av 17 år gamle Nadia Kofoed Hakmi, som selv opplevde at en nær venn ble adskilt fra familien sin da hun var ung.

– Jeg hadde en venninne da jeg var ung som ofte kom til familien min og var hos oss. Jeg husker blant annet siste kvelden hun var hos meg og vi tegnet hverandre med fargeblyanter på en tegneblokk, forteller den unge filmskaperen til NRK.

– Hun var rett ved siden av meg da hun ble hentet av barnevernet, og jeg husker enda skrikene hennes i det hun ble tatt, så det er en hendelse som sitter i meg enda. Det var derfor jeg måtte lage en film om det for å få det ut på et vis.

Hvordan har den hendelsen preget barndommen din?

Jeg har jo hatt en veldig fin barndom egentlig, men dette var definitivt noe som jeg har tenkt mye på i ettertid. Hvorfor skjedde det egentlig, er et av flere spørsmål jeg har prøvd å få svar på.

– Spark i magen

Yalda under onsdagens markering

Det har vært flere protesttog mot å sende Yalda ut av Norge og saken tar stadig nye vendinger.

Foto: NRK

Likheten til den mye omtalte Yalda-saken i Tromsø, der 11 år gamle Yalda risikerer å bli sendt ut av Norge og adskilt fra familien sin, var til å føle på.

Yalda fikk først beskjed om at hun skulle få bli i Tromsø, før UNE ikke ville gå med på det og forvirringen og usikkerheten til familien ble komplett.

Festivalsjef for NUFF, Marte Aasen, kjente det derfor ekstra i magen da filmen ble vist og likhetene til Yalda-saken kom fram i filmen.

– Da jeg oppfattet at det i filmen var basert på en ekte hendelse som hadde skjedd så nært meg, kjente jeg det godt i magen. Det er helt klart en veldig bra og viktig film, sier Aasen til NRK.

– Viktig å fortelle historier

Marte Aasen, festivalsjef på NUFF

Marten Aasen roser unges evner til å fortelle sterke og viktige historier.

Foto: Pressefoto

Nadia skal også delta på ungdomsfestivalen NUFF i Tromsø i juni. Der skal unge filmskapere fra hele verden skal jobbe sammen om film.

Aasen er kjempeglad for at Nadia og de andre ungdommene tør å fortelle sine historier der.

– Selv om det tekniske ikke alltid er helt perfekt i filmene til disse ungdommene, så har de alltid gode historier å fortelle oss. Ofte kan det også være veldig sterke historier det er snakk om også, som i dette tilfellet.

Leder for Nordnorsk Filmsenter, Tor Vadseth, mener det er særdeles viktig for norsk film at ungdommer jobber mye med film tidlig.

– Skal du lage film må du ha en voldsom drivkraft og vilje til å stå på. Det holder ikke å kun ville lage en film for å bli berømt og havne i avisa. Du må ha historier å fortelle og jobbe med hvordan du skal få det filmtekniske på plass, slår Vadseth fast ovenfor NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tor Vadseth, ny leder i Nordnorsk Filmsenter

Tor Vadseth sier at er viktig at ungdom får jobbe mye med film for å sikre at vi får fram flere gode regissører.

Foto: Eskil Mehren

– Bruker egne opplevelser

Nadia er helt klar på at hun vil fortsette å lage film framover. Hun bruker alltid egne opplevelser i filmene hun lager, og er alltid spent på hvordan publikum vil oppfatte det hun har laget.

– Å føle at man har fått til et bra resultat og får høre av andre at de liker det du har laget, er en fantastisk følelse. Man føler virkelig at man har fått til noe, smiler hun fornøyd.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark