Skal utrede svalbardframtid uten kull

På nyåret skal Stortingets utenrikskomite se på en framtid for svalbardsamfunnet der bærekraft og fornybar energi tar plassen til kulldrift.

Longyearbyen

Gruvedrift er fremdeles en sentral del av næringslivet på Svalbard.

Foto: Torill Ustad Stav

Rasmus Hansson

Rasmus Hansson er stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Et flertall i Stortinget ønsker at utenrikskomiteen skal se på svalbardsamfunnets utvikling med nye øyne. Svalbard kan og skal leve av noe annet i framtiden, forteller Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne.

Mens regjeringspartiene stemte mot forslaget, fikk De Grønne støtte av Arbeiderpartiet, KRF, Senterpartiet, Venstre og SV.

Lokalsamfunnet i Longyearbyen har den siste tiden vært sterkt preget av at hjørnesteinsbedriften, gruveselskapet Store Norske, har sagt opp nærmere én av tre ansatte.

Lokalpolitikerne i Longyearbyen hadde denne uka møte med justisministeren for å be om hjelp fra staten.

Vil ha utredning

Forslaget fra De Grønne går ut på at regjeringen skal bestille en utredning om utviklingen av Svalbardsamfunnet med vekt på bærekraft, miljøforskning og fornybar energi og næringsveier.

– Vi foreslo også at regjeringen skulle foreslå at kulleksport og kullproduksjonen skulle fases ut. Dette forslaget ble i utgangspunktet nedstemt, sier Hansson.

Miljøpartiet De Grønne mener at det er avgjørende for troverdigheten til norsk klimapolitikk av gruvedrifta på Svalbard blir avviklet.

– Da jeg besøkte Svalbard for første gang på 70-tallet var det et rent kullsamfunn, som verken hadde butikk eller overnattingssteder. I dag er to tredjedeler av det norske samfunnet på Svalbard basert på alt annet enn kull. Samfunnet er dobbelt så stort og mye mer profilert både her til lands og internasjonalt, sier Hansson.

– Kan overleve uten kull

Han mener at dette er et bevis for at svalbardsamfunnet kan overleve ved å satse videre på blant annet forskning, fornybar energi og turisme.

Han mener at argumentet at kulldrift er nødvendig for å opprettholde norsk tilstedeværelse på Svalbard er gammeldags tankegang.

– Målet for Svalbard må være å bli et internasjonalt modellsamfunn for bærekraft i Arktis, sier Hansson.

Saken vil komme opp for utenrikskomiteen på nyåret.