Hopp til innhold

Sandberg: Revnende likegyldig om antirasister kaller dette rasistisk

Kritikken hagler mot sketsjen der Frps ordførekandidat spiller muslim og konebanker. Men Fremskrittspartiets nestleder er sikker på at muslimer flest ville le godt av revynummeret.

Per Sandberg

FNYSER AV KRITIKK: – Man kan ikke ta seg selv så høytidelig. Denne type humor vil fjerne konflikter, sier Per Sandberg om muslim-sketsjen som ble framført på et Frp-møte i Finnmark.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er så politisk korrekt at jeg kan ikke annet enn å le av kritikken som kommer, sier Per Sandberg. Han var til stede på middagen der førstekandidat for Gamvik Frp Johnny Olaussen framførte sketsjen «Muslimen». (Video nederst i saken.)

Etter at NRK publiserte videoen mandag ettermiddag, har reaksjonene vært sterke.

– Ordførerkandidaten sjikanerer seg selv ved å opptre på denne måten. Dette er god gammeldags rasistisk humor, sier Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk Senter.

Per Sandberg fnyser av utsagnet:

– Hva Antirasistisk senter måtte mene i dag, i går og i morgen er jeg klinkende likegyldig med. De er totalt useriøse og har ikke noen annen agenda enn å fortelle usannheter, sier Sandberg.

Antirasistisk senter svarer på anklagene om løgn her.

Humor som fjerner fordommer

– Johnny harselerte med meg også i samme setting. Det syntes jeg var enda mer morsomt, sier Sandberg.

– Man kan ikke ta seg selv så høytidelig. Denne typen humor må vi får mer av, for det vil bidra til å fjerne negative holdninger og sørge for at vi i mye større grad forstår hverandre. Den type humor vil fjerne konflikter.

– Hvordan kan det å framstille en muslimsk innvandrer med dårlig norsk som konemishandler fjerne fordommer?

– Jeg tolket dette innslaget på mange forskjellige måter. Blant annet harselerte han med norske kvinner, han harselerte med dem som har negative oppfatninger rundt innvandring. Det var flere måter å tolke dette revynummeret på.

– Har du snakket med muslimer eller andre innvandergrupper om dette nummeret, siden det er så gammelt og velkjent?

– Nei, det har jeg ikke, men jeg er helt sikker på at de aller fleste muslimene vil se humoren i det.

Blackface

Rune Berglund Steen,

Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter mener muslim-sketsjen er klart rasistisk.

Mange har reagert spesielt på sminken Olaussen brukte.

– Blackface stammer fra USA og var en grovkornet rasistisk framstilling av dumme afroamerikanere, sier Rune Berglund Steen.

– Det ville vakt ramaskrik hvis noen i politiske kretser i USA skulle finne på å gjøre noe som dette.

– Hva tenker du om sminken, Per Sandberg?

– Jeg tenker at Johnny som framførte dette nummeret er en fantastisk person. Men så snart et slikt revynummer som er ti år gammelt framføres med Fremskrittspartiet som publikum, blir det umiddelbart rasistisk.

Brodd mot muslimer

– Frp har en lang historie med dels å gjøre narr av muslimer, dels å framstille muslimer som en trussel, sier Rune Berglund Steen.

– Det er helheten som blir problemet, ikke den enkelte dumme sketsjen.

Norsk-pakistanske Akhtar Chaudhry, medlem i SVs sentrale arbeidsutvalg og tidligere visepresident på Stortinget, sier Frp «legger stein på stein» og skaper en front mot minoritetene.

– Jeg håper muslimer flest ikke bryr seg. Men det føyer seg inn i en tone fra Frp, en måte å snakke om norsk muslimer, som ikke er heldig. Det er med på å splitte vårt samfunn. Frp må huske at de er et regjeringsparti. Jeg forventer bedre av et parti som vil lede landet.

Gamvik Frps føstekandidat Johnny Olaussen framfører sketsjen «Muslimen» på et møte i Finnmark Frp.

Her er sketsjen som muslimer flest ville le godt av, ifølge Per Sandberg. Det er Johnny Olaussen, ordførerkandidat for Gamvik Frp, som framfører den.