Hopp til innhold

Samtlige AUFere fra Troms til Utøya

I dag har mange AUF-ere besøkt Utøya. For å minnes, og for å ha det fint. For flere var det deres første møte med øya.

AUF-ere fra Troms sitter på gresset på Utøya

Samtlige 40 AUF-ere fra Troms valgte å takke ja til tilbudet om å dra til Utøya.

Foto: Martin Henriksen

– Veldig mange synes det er fint å komme tilbake, men det er klart det er blandede følelser. Enkelte ønsker ikke komme tilbake enda, mens for andre har det vært viktig. Både for å minnes, men også for å oppleve fellesskapet, sier Martin Henriksen fra Harstad.

Henriksen, som tidligere har vært leder for AUF både i Troms og nasjonalt, var med AUF-ungdommene som dro til Utøya i dag for å minnes 22. juli.

69 ballonger på utøya
Foto: Martin Henriksen

Samtlige av de 40 AUF-erne fra Troms fylke valgte å takke ja til tilbudet om å dra til Utøya i løpet av AUFs sommerleir. Leiren blir ikke avholdt på Utøya i år, men på Gulsrud ikke langt unna.

– Det virket som det var et fint samhold her i dag, sier Henriksen.

I tillegg til en minnestund der 69 ballonger ble sluppet og sendt opp mot himmelen, hadde Troms AUF sin egen lille markering for de fra Troms som døde på øya. Fire blomsterbuketter ble lagt ned på teltplassen.

– Det er selvfølgelig veldig rørende, men også flott, og en fin måte å minnes, sier Henriksen.

Mange AUF-ere står i sirkel på gresset

AUF-ere møttes på Utøya i dag for å minnes. Det ble blant annet sendt opp 69 ballonger.

Foto: Martin Henriksen

Mange nye

I tillegg til de som kom tilbake for å minnes, har det vært mange nye AUF-ere som ble med til øya i dag. For flere er det for aller første gang.

– Det er veldig mange nye opplevelser. For dem er det noe annet å få sett Utøya med egne øyne. De ser både alvor, men også mye smil. Det er en balanse mellom det å minnes og det å også ha det fint. Mange kjenner nok sikkert på det, og er usikker på hvordan de skal holde seg til de som var der før, sier Henriksen.

Alt i alt har han inntrykk av at mange har hatt en god opplevelse.

Vanskelig å beskrive

Henriksen har vært på Utøya utallige ganger, og flere ganger etter 2011, men sier det fremdeles er spesielt å komme til øya.

– Det er litt vanskelig å beskrive, men det å komme til Utøya er som å se igjen en gammel venn. Jeg har mange gode minner herfra, men det er klart at det er spesielt. Mange av mine nærmeste venner var her 22. juli, så Utøya vil for alltid bære med seg det som skjedde en av de mørkeste dagene i norsk historie, sier Henriksen.

Han mener det vil være en del av Utøya også i fremtiden, men han er opptatt av at også Utøya må komme seg videre til en ny hverdag på linje med regjeringskvartalet.

AUFere går mot brygga på Utøya

For mange er bildet av denne brygga et syn som vekker vonde minner. Men for AUF-erne på Utøya er det viktig at de også hadde det fint.

Foto: Martin Henriksen