Hopp til innhold

Samiske barn blir slått og hetset

De aller minste har fått det tøffest etter debatten om samisk språk i Tromsø.

Mobbing
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Forsker Ketil Lenert Hansen ved Senter for samisk helseforskning forteller til Nordlys at etter debatten om samisk språkområde i forbindelse med fjorårets valgkamp, er samiske barn blitt mobbet og hetset.

– Det er ingen tvil om at samehets er et alvorlig problem både i Nord-Norge og ellers i landet, og spesielt for barna som opplever dette, sier han til avisa.

Samisk foreldrenettverk i Tromsø bekrefter også dette.

– Foreldrene i nettverket forteller om flere stygge mobbeepisoder rundt omkring på skolene. Flere av disse involverer vold. Spesielt den uka samedebatten stod på som verst, med Brennpunkt-programmet og den direktesendte TV-debatten fra Tromsø, sier hun til Nordlys.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Får hatske tilbakemeldinger

Jens Johan Hjort

De borgelige gikk til valg mot innføring av samisk språklov i Tromsø. Her er ordfører Jens Johan Hjort (H) foran rådhuset i forbindelse med en markering det samiske miljøet i Tromsø gjorde mot vedtaket.

Foto: Kenneth Hætta

Senter for samisk helseforskning har også erfart at samehatet finnes hos voksne.

Nylig sendte de ut et spørreskjema i de fem nordligste fylkene i forbindelse med en levekårsundersøkelse senteret gjør. Selv om undersøkelsen sendes til personer uavhengig av etnisistet, og stiller en rekke generelle spørsmål om helse- og levekår, var flere av svarene av hatsk og rasistisk karakter.

– Flere har ringt og sagt at de ikke ønsker å delta fordi de ikke vil knytte seg til det samiske, og noen har kommet med stygge og spydige kommentarer. Vi har også fått returnert undersøkelsen med kommentarer. Det er ikke mange, men det er for mange, sier Ketil Lenert Hansen.

I en undersøkelse ved Samisk helseforskning for noen år tilbake fortalte halvparten av samene som deltok at de hadde opplevd mobbing.