Hopp til innhold

Russiske diplomater fjernet Navalnyj-portrett før propagandafotografering i Kirkenes

Russlands generalkonsul Nikolaj Konygin sørget for at Aleksej Navalnyjs portrett ved Frigjøringsmonumentet i Kirkenes var ute av syne da han hyllet russiske krigshelter 23. februar.

Det melder The Barents Observer fredag kveld.

Folk i Kirkenes hadde satt et foto av Navalnyj sammen med en blomsterbukett ved foten av Frigjøringsmonumentet i Kirkenes, men bildet ble fjernet da russerne skulle fotografere en seremoni foran krigsmonumentet dagen før toårsdagen for russernes fullskalainvasjon av Ukraina.

Det viser bildene som er lagt ut på generalkonsulatets Telegram-kanal.

23. februar var tidligere kjent som Den røde armes dag, men nå feires dagen til ære for forsvarerne av fedrelandet, og dagen er nasjonal fridag i Russland.

Da generalkonsulatet var ferdig med seremonien, dro Barents Observer igjen til minnesmerket og da var Navalnyjs portrett satt tilbake igjen, men ikke på samme sted.

Barents Observer skriver at de gjentatte har ganger forsøkt å få en kommentar fra konsulatet, men alle anrop forble ubesvart eller ble avbrutt.

Frigjøringsmonumentet, på folkemunne «Russermonumentet», er et nasjonalt krigsminnesmerke satt opp for å hedre Den røde armés innsats i frigjøringen av Øst-Finnmark i oktober 1944, etter fire års tysk okkupasjon.

(NTB)