Hopp til innhold

– Luftbobler kan tyde på at helikopteret ligger på havbunnen

Det er observert luftbobler på havoverflaten i samme område hvor det tidligere ble sett oljeflekker. HRS tror det savnende russiske helikopteret kan ligge på havbunnen, men gir ikke opp håpet om å finne overlevende.

Det russiske Mil MI-8-helikopteret på Svalbard

Det er et helikopter av denne typen som har styrtet. Det er kun ett russisk MI-8 helikopter i Longyearbyen nå, ifølge fotografen. Helikopteret er eid av det russiske gruveselskapet Arktikugol.

Foto: Birger Amundsen

– Informasjonen vi har fått nå tyder på at det kan ligge et objekt på bunnen, det skulle vi rimelig anta enten er helikopteret eller deler av helikopteret. De ser nå at det slippes luftbobler opp og det er også der det lukter sterkest med flybensin. I tillegg har et av fartøyene der indikert at de ser på sitt ekkolodd at det er et objekt på bunnen, sier redningsleder i HRS, Tore Hongseth til NRK.

Lenge var et lysglimt, drivstofflukt og rapporter om smell de eneste sporene etter det savnede russiske helikopteret med åtte personer ombord. Nå er det altså gjort nye observasjoner.

En fjernstyrt miniubåt, en såkalt ROV, er satt inn i søket etter helikopteret. Den ankom Svalbard i natt, og har blitt fraktet til det aktuelle søksområdet med sysselmannsskipet Polarsyssel.

Ubåten er ikke i vannet ennå, opplyste redningsleder i Hovedredningssentralen (HRS) Nord-Norge Tomas Roven til NRK litt før klokken fire.

Ubåten vil trolig bli satt i søk i natt eller i morgen tidlig.

– Det søkes fortsatt på vannoverflaten etter eventuelle overlevende som kan være ombord i redningsflåte eller eventuelt har på seg flytemidler, det er også strandsøk på gang i samme området med håp om å finne overlevende, sa Hongseth torsdag kveld.

Bruker lyskaster i søket etter helikopterstyrt Barentsburg

Det brukes lyskaster i søket etter det savnede helikopteret. Jostein Forsberg havnet tilfeldigvis midt i aksjonen da han var på opplevelsestur til Svalbard.

Foto: Jostein Forsberg

– Fortsatt håp

Søket etter det savnede russiske helikopteret vil fortsette utover kvelden og natten med flere fartøy og radar, ifølge Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS).

– Rapporter og observasjoner gjort i området tyder på at det verste kan ha skjedd. Men vi vet at denne type helikopter har redningsflåte ombord. Man skal aldri gi opp for tidlig, det er fortsatt håp, sier pressemedarbeider Geir Mortensen til NRK.

Helikopteret var på vei fra Pyramiden til Barentsburg og ble meldt savnet litt før klokka 16 torsdag da det ikke ankom i henhold til flyplan. Store ressurser ble tilkalt til området, både helikoptre og båter.

– Noen fartøy er dratt tilbake, en mindre båt fra opplevelsesnæringen på Svalbard fikk også motorproblemer. Men det går fint med dem. Nå er det vindstille og gode søksforhold i området, sier Mortensen.

Russiske forskere ombord

Geir Mortensen forteller at en pilot på et av redningshelikoptrene til Sysselmannen har snakket med folk i Barentsburg.

– De fortalte at de hadde hørt et smell i det aktuelle tidsrommet. Fra «Polarsyssel» som koordinerer har vi fått meldinger om sterk drivstofflukt.

Observasjonene av oljeflekker som er gjort ved Kapp Heerodden sjekkes ut.

– Et rutefly fra SAS skal ha også observert lysglimt under innflyvningen i det aktuelle området, sier pressemedarbeider i HRS, Geir Mortensen.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS skal pilotene være svært erfarne. Nyhetsbyrået Interfax skriver at det skal være forskere fra det russiske forskningsinstituttet for Arktis og Antarktika AANII som var ombord i helikopteret.

Ble ikke sendt nødmelding

Melding til HRS er at helikopteret skal ha gått i havet 2–3 kilometer fra Barentsburg. Det var Sysselmannen på Svalbard som varslet HRS.

Kart over Barentsburg
Foto: Norsk Polarinstitutt / Skjermdump

Se Norsk Polarinstitutts karttjeneste her.

– Så vidt vi har hørt, er det snakk om en styrt. Det har ikke kommet nødmelding fra helikopteret, sier Hongset.

Barentsburg er en gruveby ved Grønfjorden i Nordenskiöld Land på Svalbard, med om lag 435 innbyggere, nesten utelukkende russere og ukrainere.

Sysselmannens helikopter

Dette er ett av Sysselmannens helikopter rett før det rykket ut til ulykkesstedet.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Den norske tråleren Nortguider er i området. Rederiet Opilio, som eier tråleren, bekrefter overfor NRK at tråleren befant seg om lag fem nautiske mil unna ulykkesstedet. Tråleren bistår i søket.

I dialog med russiske myndigheter

Statens Havarikommisjon holder på å sette sammen et team som skal jobbe med saken.

– Vi har vært i kontakt med russiske myndigheter og jobber med et samarbeid, sier direktør William J. Bertheussen.

– Hvordan jobber dere nå?

– Vi samler inn så mye informasjon som mulig. Det gjelder alt fra trafikkdata, lydlogger og dokumentasjon om helikopteret, sier Bertheussen.

Har slått katastrofealarm

Longyearbyen sykehus har slått katastrofealarm. Ledelsen på Universitetssykehuset i Nord-Norge samles nå for å planlegge og koordinere innsatsen, opplyser pressevakt Marit Einejord.

To legeteam med fire leger og en anestesisykepleier fra UNN Tromsø reiser til Longyearbyen om kort tid, opplyser direktør ved UNN, Tor Ingebrigtsen.

Det er ni år siden forrige russiske helikopterulykke på Svalbard.