Rekordår for Mørketidsløpet

1250 personer stiller nå på startstreken til det årlige Mørketidsløpet, som går av stabelen i Tromsø sentrum. Det er ny deltagerrekord, noe løpslederen er svært fornøyd med.

Mørketidsløpet

Løpsleder Nils I. Hætta er svært fornøyd med deltagertallet. Han forteller at de ønsker å arrangere et løp av høy kvalitet.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

De første løperne i Mørketidsløpet forlot startssteken klokken 15.00 lørdag formiddag, og løpet er godt underveis. Vi tok en prat med løpslederen da han testet forholdene før løpet.

– Borte i svingen ved meieriet så kan det være litt glatt, men ellers så ser det jo ganske bart og fint ut, litt blankis her og der, sier Nils I. Hætta.

Ny rekord

Litt varierende forhold må man regne med når det arrangeres løpsfest midt på vinteren. I dag arrangeres Polar Night Half Marathon for 12. gang, med rundt 1250 løpere som skal løpe halvmaraton, mila, eller 5-kilometers mørketidstrim.

Det antallet er løpslederen fornøyd med.

– Veldig bra, nå har vi allerede satt ny deltagerrekord på halvmaraton, og så regner vi med ca. 450 løpere der. Det blir vel rundt 600 på mila, og et par hundre på 5-kilometeren. Vi forventer 1250 løpere totalt og det er jo det vi har kapasitet til og har lagt opp til, sier Hætta.

mørketid1

Bildet er fra fjorårets arrangement. I år deltar 1250 løpere, og gjør Mørketidsløpet til det største løpet arrangert på vinterstid i Norge.

Foto: Christian Haakstad Nordlund / NRK

Løpere fra hele verden

Deltagere fra rundt 35 nasjoner reiser til Tromsø for å løpe.

– Det er jo spesielt for utlendinger å komme til Nord-Norge og nord for polarsirkelen for å løpe i bekmørket midt på dagen. Det er jo det spesielle, og selvsagt også nordlysturismen. Nå når den norske kronen også svekkes så vil vi merke det ganske bra, sier Hætta.

En av de lokale løperne er Katrine Horsberg Lange. Hun får ikke deltatt i år, men hun kan meddele at underlaget i løypa er veldig godt.

– Nei det er glatt noen steder, men nå har det vært så mye mildvær at det bør gå greit. Så jeg tror det blir bra i morgen for dem som er så heldige å få springe, sier hun.

Mørketidsløpet

Hætta sier det lønner seg å ta det rolig i svingene når man skal løpe i dag: – Det er mørkt, det er kanskje litt is her og der, og det er fort gjort å trø over og falle på isen.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Satser på høy kvalitet

For tredje året på rad er Polar Night Half Marathon landets største vinterløp, og det skal det forbli hvis løpslederen får det som han vil.

– Vi prøver jo å ha kvalitet i alle ledd og gjøre så godt som det lar seg gjøre å organisere dette løpet, så det er sikkerhet og merking av løyper. Nå har vi vært heldige og fått med politiet til å stenge en del veier under løpet så vi unngår biler. Det betyr jo at deltagerne kan løpe i fred uten alt for mye trafikk, sier han.

Laster Twitter-innhold

Ikke løpet for personlige rekorder

Nå er faklene tent i traseen og mange lokale og utlendinger er klare til å løpe i Tromsøs midtvintersgater. Rådet fra løpslederen til de konkurranselystne er paradoksalt å ta det rolig.

– Det er mørkt, det er kanskje litt is her og der, og det er fort gjort å trø over og falle på isen. Det lønner seg å ta det med ro, dette er ikke et løp der du skal sette en personlig rekord, så det blir å prøve å holde seg på beina og ta det rolig der det er is og glatt, sier han.