Hopp til innhold

Redningsmannskapene har funnet de savnede

Tre personer hadde forvillet seg i terrenget på Ifjordfjellet i Finnmark. Politiet vurderte situasjonen som kritisk, men har nå kontroll på de savnede.

Leteaksjon

Klokken var 19.06 søndag kveld da Hovedredningssentralen fikk melding om et turfølge på tre personer som hadde kjørt seg fast på Ifjordfjellet i Finnmark. Følget hadde kommet bort fra hverandre, én av dem på skuter, mens de to andre var til fots.

– Det er veldig begrensede arbeidsforhold for oss der nå. Vi gjør et forsøk med å finne dem med helikopter. Klarer vi ikke det blir situasjonen desto mer krevende, sa Kjell Johansen ved Hovedredningssentralen til NRK rundt klokken 21.00.

Politi, Sivilforsvaret og Røde Kors ble hentet inn, i tillegg til redningshunder.

Politiet kunne fortelle at det blåste liten kuling i området. Det var tre plussgrader og regn. Elver og bekker hadde gått opp, og føret og sikten var dårlig.

Situasjonen var kritisk

Klokken 22.15 kom meldingen om at redningshelikopteret måtte returnere til basen. Været var for dårlig.

– Tre av våre mest erfarne fjellfolk fra politiet i Tana ble sendt inn i område, forteller operasjonsleder i Østfinnmark politidistrikt, Lars Gaupset.

Redningsmannskapene hadde sporadisk kontakt med de savnede. De var kalde og våte, og politiet betegnet situasjonen som kritisk.

– Med det mener vi at situasjonen er alvorlig for de tre savnede. Det er i alle fall slik vi vurderer det ut fra den kontakten vi har hatt med én av dem, sa politiadvokat Jens Bernhard Herstad til NRK klokken 22.25.

Politiet visste da ikke nøyaktig hvor de savnede befant seg.

Én hadde tatt seg til en hytte

Cirka klokken 23 kom beskjeden om at alle de savnede var funnet i live.

– En person klarte å ta seg til ei hytte med kjentfolk. Han er i god form. De to andre ble funnet av patruljen vår, cirka syv kilometer i luftlinje fra veien. De er nedkjølte og blir fraktet til veien hvor de blir tatt imot av ambulansepersonell, forteller Lars Gaupset i politiet.

Laster Twitter-innhold

De kan foreløpig ikke si noe om tilstanden til de nedkjølte personene, eller hvilken videre behandling de får.

Før helgen ble det meldt om mye nedbør og vind i Finnmark. Politiet har foreløpig ikke fått oversikt over hva de tre personene gjorde på fjellet søndag kveld.