Vårløsningen er i full gang mange steder, og det påvirker veiene.
På fylkesvei 184 ved Kjerkevika i Balsfjord kommune i Troms, har veien så dype hull at det er plass til mange fisk i sølepyttene.
Johan Staff fikk flere på kroken og delte en video av fiskelykken på Facebook, som nå er sett over 100.000 ganger.
I videoen sitter Staff godt plassert i en campingstol med fiskestanga i hånda. Opp av et av de store hullene i veien, blir fisken dratt opp, en etter en.
Men det er ikke bare for moro skyld at videoen ble lagt ut.
Johan Håvard Staff vil sette søkelys på veiene han mener er direkte farlige å kjøre på.
– Direkte farlig
– Jeg ville vise hvor forferdelig veiene her ute er. Det er direkte farlig å kjøre i disse hullene, sier han.
Hver vår bli veien ødelagt på nytt, og ifølge Staff blir det bare verre og verre.
Han driver campingstedet «Staff Ferie og Fritid» i Balsfjord, og er avhengig av turistene som må benytte seg av veien.
– En bobil som skal komme hit må jo ha full restaurering siden hullene ødelegger bilene. Jeg ønsker en ny ordentlig vei med asfalt, sier Staff.
Johan Håvard Staff vil sette søkelys på veiene han mener er direkte farlige å kjøre på.
Foto: Jørn-Inge Johansen / NRKMåtte kaste 700 liter melk
Elisabeth Johansen og Johnny Eliassen driver en av flere gårder med melkeproduksjon på Reinøya, i Karlsøy kommune.
Mandag måtte de helle ut flere hundre liter melk etter beskjeden om at Tines melketransport ikke ville hente melka. Grunnen var den dårlige standarden på fylkesveien på øya.
– Jeg fikk en melding fra Tine om at de ikke ville kjøre her siden veien ikke er kjørbar. Dermed måtte 700 liter melk kastes.
Med en kvote på 70.000 liter geitemelk i året, leverer gården mellom 800 og 900 liter melk ved hver henting. Fra mandagens avlyste henting beholdt samboerparet noe melk til eget bruk, men det aller meste gikk i sluken.
Johnny Eliassen filmet litt av kjøreturen sin på fylkesveien på Reinøya.
– Når vi ikke får levert melka vår, risikerer vi kroken på døra. Det er helt uholdbart, sier Johansen.
Hun har full forståelse for at melkebilen ikke kommer fram, men nå frykter hun det verste.
Johansen forklarer at de får kompensert deler av tapet, men ikke alt. Og melkebilen er ikke den eneste bekymringen for folk som bruker fylkesveien på Reinøya.
– Om kraftforbilen heller ikke kommer fram og sier stopp så må vi slutte med gårdsdriften. Vi klarer oss ikke uten, sier Johansen.
Bøndene Elisabeth og Johnny frykter for framtiden sin på gården og føler ikke regjeringa skjønner hvor ille det er i nord.
Foto: Jørn-Inge Johansen / NRK- LES OGSÅ:
Redd folk flytter fra kommunen
At melk og mat blir kasta som en konsekvens av de dårlige veiene, synes ordfører i Karlsøy kommune, Mona Pedersen, er forferdelig.
– Sånn burde det ikke være i et rikt land som Norge, sier Mona Pedersen.
Hun mener hele fylkesveinettet i kommunen er i oppløsning. Og at værutfordringene de siste to årene har gjort det verre.
– Veiene er en tragedie for oss som bor her, men en enda større tragedie for næringslivet. Vi har fått mange henvendelser fra pendlere som ønsker å finne nye jobber.
Ordfører i Karlsøy kommune, Mona Pedersen frykter dårlige veier gjør at innbyggerne rømmer fra kommunen.
Foto: Pål Hansen/Marita Andersen / NRKEt tilbakevendende problem
– Det er veldig krevende der vi har grusvei. Dette er et tilbakevendende problem, det varierer fra år til år og i år ser det ut som det er et dårlig år, sier fylkesråd for samferdsel Kristina Hansen, i Troms og Finnmark fylkeskommune.
Hun understreker at fylkeskommunen følger situasjonen, men at det er en krevende årstid.
– Vi har fagfolk ute, og vi har som mål at det skal være framkommelig for vanlige bilister og næringstransport. Også vi ønsker at melkebilen skal komme seg fram og tilbake.
Ifølge Hansen får fylkeskommunen for lite penger til å holde veinettet i en god stand. Hun ønsker at det skal komme mer midler slik at flere av grusveiene blir asfaltert.
– Det koster penger å gjøre det så det er ikke noe vi kan løse på kort tid. Når det gjelder dagens situasjon prøver vi å løse det så godt det lar seg gjøre med de midlene vi har.