Hopp til innhold

Rampestreker eller forsøk på drap?

I 2010 ble 155 flykapteiner blendet med laserlys i Norge. Nå turnerer en teaterforestilling rundt med spørsmålet: Tilfeldig morro eller forsøk på drap?

Laserblending av Widerøe-fly

– Det er ikke godt å spekulere i det, men i verste fall kan man treffe et annet fly, eller rett og slett deise i bakken, sier Widerøe-flyver Frank Nergård.

Foto: Arnstein Jensen

Teaterforestillingen «Steinene» tar opp spørsmålet om hvor mye ansvar barn har for hendelser de forårsaker gjennom lek.

Stykket tar utgangspunkt i en hendelse fra Australia, som har store likheter med laserpekingen mot flypiloter i Norge.

To unger sto på en veiovergang og sparket ned steiner på biler som passerte under. En bilist i stor fart fikk en av steinene tvers gjennom frontruten og omkom.

I likhet med laserpeking, var det i utgangspunktet ment som en rampestrek.

Teater-drap

Skuespillerne simulerer ulykken i Australia, der en person omkom.

Foto: Arnstein Jensen

– Vi har prøvd å lage denne forestillingen sånn at det ikke bare handler om denne konkrete situasjonen, men mer generelt. Er barn og ungdom klar over konsekvensene av det de gjør? Det sier Jan Egil Engnes, skuespiller i Teater Grimsborken.

Frank Nergår

Frank Nergår opplevde å bli blendet av laserlys da han skulle lette med passasjerer fra Bodø lufthavn.

Foto: Arnstein Jensen

Skyldig eller ikke?

Guttene i Australia ble til slutt frikjent i retten, men i stykket til Teater Grimsborken, som nå turnerer Norge, skal ungdommen selv svare på spørsmålet - var barna i Australia skyldige?

– I den samtalen vi har etter forestillingen så er det tydelig at dette setter i gang en del tankeprosesser. Ikke minst i forhold til når et barn slutter å være barn, og når kan man ta ansvaret som en voksen, sier skuespiller Peder Opstad.

Temaet i forestillingen er ekstra aktuelt nå, ettersom Aftenposten.no i går skrev at laserblending av flypiloter er et stadig økende problem.

Graf om laserbruk

Registerte blendinger hos piloter har steget kraftig de siste årene.

– Kan styrte i bakken

I 2008 ble det rapportert om fem tilfeller der piloter ble blendet. I 2010 var tallet 155. En som har opplevd akkurat dette er Widerøe-piloten Frank Nergård.

– Kort tid etter avgang så ble cockpiten lyst opp av et kraftig lys. Da jeg kikket ned så jeg at det sto noen på bakken og lyste opp med laser. Under letting og landing slukker vi lyset for å få bedre nattsyn, og derfor er vi ekstra sårbare for sterke laserlys, sier piloten.

Blendingen fikk ikke konsekvenser for Nergård eller passasjerene som var med, men han mener likevel laserblending kan være fatalt.

– Det er ikke godt å spekulere i det, men i verste fall kan man treffe et annet fly, eller rett og slett deise i bakken, sier Widerøe-flyveren.

Video Teater om rapestreker eller uaktsomt drap

VIDEO: Her kan du se en TV-reportasje om forestillingen i Kirkenes, og

Nye regler

I USA er de nå knallhard straff mot dem som blender fly. Det blir automatisk omtalt som forsøk på drap. I Norge er foreløpig ingen tiltalt for ugjerningen, men fra nyttår kom det nye forskrifter.

– Hvis du skal ha en laserpeker på deg, eller bruke den i det offentlige rom, så må du ha en godkjenning. Hvis ikke kan politiet beslaglegge den, sier seksjonssjef ved Statens strålevern, Merethe Hannevik.

Etter forestillingen i Kirkenes var elevene delt i spørsmålet om barna i Australia var skyldige eller ikke, men budskapet så likevel ut til å ha nådd frem.

– Man må tenke og se konsekvensene av noe, før man gjør det, sier Henrik Abrahamsen, elev ved Kirkenes ungdomsskole.