Hopp til innhold

Rakel og familien måtte evakuere etter flere snøskred

Det var ingen som hadde trodd at det skulle snø så mye i Nordkapp kommune natt til mandag. Nå har 64 personer blitt evakuert fra boligene sine.

Rakel Hagen Olsen måtte evakuere fra huset sitt i Nordkapp kommune.

Rakel Hagen Olsen og familien måtte mandag evakuere fra huset sitt i Holmbukt i Nordkapp kommune.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

Det siste døgnet har det kommet rundt 60 centimeter med snø i Nordkapp kommune i Finnmark.

Det er årsaken til at en rekke skred har gått på Magerøya, og mandag har rundt 30 boliger blitt evakuert.

En av de evakuerte er Rakel Hagen Olsen, som mandag tok med seg familien til noen venner.

Hun og de andre evakuerte må holde seg unna det skredutsatte området, og dermed hjemmene sine, til og med onsdag. Da skal det tas en ny vurdering av skredfaren.

– Politiet ringte og sa vi måtte evakuere på grunn av snøskredfare. Vi er en familie på fire, så vi deler oss litt opp. Det er ikke noe artig situasjon, men det er greit for sikkerhetens skyld.

I dette nabolaget i Holmbukt er syv hus evakuert på grunn av frykt for snøskred.

Politiet opplyser at de har evakuert nærmere 30 boenheter i det skredutsatte området i Holmbukt. I tillegg ble tre husstander i Kamøyvær evakuert.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

– Aldri påvirket oss tidligere

Dette er ikke første gang hun opplever snøskred i området, men aldri har så mange blitt evakuert i Nordkapp kommune.

– Det har vært evakueringer her tidligere, men ikke huset vårt. Så mange som er berørt denne gangen har det heller ikke vært. Men jeg er egentlig ikke veldig redd.

En av de andre evakuerte er Tom Sandberg. Han og familien vil bli innkvartert på hotell i Honningsvåg.

– Det er klart, dette er jo ikke en ønsket situasjon. Det blir kronglete med ungene, alle tingene våre, og hunden vår, ikke minst.

– Kjempestart på uka dette, sier han ironisk.

Sandberg tar skredfaren med knusende ro, og mener det er litt i overkant voldsomt å evakuere så mange husstander.

– Jeg har bodd her hele livet, jeg har vokst opp rett borti gata her. De rasene som har gått har aldri påvirket oss tidligere, sier Sandberg.

 Tom Sandberg er en av dem som er blitt evakuert i Nordkapp kommune.

Tom Sandberg er blant de evakuerte innbyggerne i Honningsvåg. Han tar det hele med knusende ro, men syns det er upraktisk å skulle måtte bo hjemmefra de nærmeste dagene.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

Mandag ettermiddag ble det holdt det informasjonsmøte med kommunen og politiet på rådhuset. Der kunne politiet opplyse om at totalt 64 personer har blitt evakuert.

54 personer ble først evakuert fra Honningsvåg, før det i ettermiddag ble bestemt å evakuere tre nye husstander, og totalt ti personer, fra Risfjordveien i Kamøyvær.

Frykter vindretning

Det er politiet lokalt som har ansvaret for evakueringen sammen med kommunen og operasjonssentralen, Norsk Geoteknisk institutt og Norges vassdrags- og energidirektorat.

– Det kan komme 25–30 centimeter til med snø i løpet av dagen. Vår store bekymring er stiv kuling fra nordøst. Det er veldig ugunstig vind for de områdene som har blitt evakuert, sier førstebetjent ved Nordkapp lensmannskontor, Runar Elde.

Politiet ber folk i Honningsvåg om å respektere sperringene inn til de skredfarlig områdene.

Det er satt opp sperringer mot de skredutsatte områdene i Honningsvåg. Politiet ber om at folk respekter sperringene, ettersom det er stor fare for snøskred.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

Hittil har to hus fått skader, mens en plog ble tatt av et ras på E69. Det er ikke rapportert om personskader i forbindelse med snøskredene.

Norges Geotekniske Institutt (NGI) sendte ut et skredvarsel mandag morgen, med faregrad fire. Elde utelukker ikke at flere vil bli evakuert.

– Vi er i tett dialog med NVE og NGI. Faregrad fire er nesten så høyt man kan komme, så vi kan ikke utelukke noe.

Kystvakten er satt i beredskap hvis noen av bygdene blir veiløse som følge av rasene. Tidligere mandag ble også redningsskøytene, «Peter Henry Von Koss» og «Odin» kalt inn.

KV Farm på tokt langs Finnmarkskysten

Kystvaktskipet «Farm» skal bistå Nordkapp kommune de kommende dagene.

Foto: KV Farm / Sjøforsvaret

– Høy sannsynlighet for skred

Det er meldt byger og ustabilt vær også de nærmeste neste dagene.

– Faren er ikke over i morgen heller. Så folk kan tidligst reise hjem igjen onsdag. Men det er tidligst, da tar vi en ny vurdering, sier skredvakt i NGI, Frode Sandersen.

De voldsomme snøbygene i Honningsvåg kom overraskende på skredvakta.

– Det var noen fronter som gir mye nedbør, som var ventet inn over Magerøya, men alle hadde regnet med at de skulle fare ut på havet. Men fronten hengte seg fast, og det har bare lavet ned, og det er veldig lokalt, akkurat i det området.

– Så det er en litt spesiell værsituasjon i Honningsvåg akkurat nå, som gjør at det henger seg fast intense snøbyger.

Her måker Bernt Arild Nicolaisen fram bilen som ble tatt av snøskred i morgentimene i Honningsvåg.

Begge bilene til Bernt Arild Nicolaisen ble tatt av snøskredet som gikk i morges. Nå er han og kona evakuert fra sitt hjem i Nordkappveien.

Foto: Bernt Arild Nicolaisen