Hopp til innhold

Protesterer mot Goliat

Kampen mot utbyggingen av Goliat-feltet og kampen for et oljefritt Lofoten og Vesterålen trappes opp.

Demonstranter, Nei Til Goliat

Fra en tidligere demonstrasjon mot Goliat.

Foto: Kristine Wika Haraldsen/ Natur og Ungdom

Fredag samlet Goliat-motstandere seg foran Slottet i forbindelse med statsråd for å si sin mening. Lørdag stiftes Folkeaksjon oljefritt Lofoten og Vesterålen.

Lanseringen av folkeaksjonen skjer i Svolvær. Gaute Wahl (34) fra Svolvær vil bli valgt til leder. Samtidig har flere kjentfolk, blant andre Vegard Ulvang og Åsne Seierstad, varslet at de støtter aksjonen.

Nestleder i Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, gjorde det fredag klart at kampen mot oljevirksomhet i disse områdene vil bli partiets viktigste kampsak i valgkampen.

Goliat-nei

Fristen for å komme med tilsvar til konsekvensutredningen om utbygging av Goliat gikk ut fredag. Både Bellona og Natur og Ungdom mener den er så tynn at den må sendes i retur til det italienske oljeselskapet Eni som skal stå for en eventuell utbygging.

Organisasjonene mener at utredningen ikke gir grunnlag for å godkjenne en søknad om utbygging og drift.

Kontroversielt

Regjeringen har definert området hvor Goliat ligger, like utenfor kysten av Finnmark, som sårbart. SV sier nei til utbygging.

Miljøorganisasjonene mener at Eni ikke har gjort en grundig nok utredning av en rekke sentrale utfordringer og konsekvenser knyttet til klimaendringer, oljevernberedskap eller ringvirkningene for fisket.

Natur og Ungdom oppfordrer folk til å sende en e-post til norske politikere for å fortelle at nok er nok og at det er på tide å si nei til Goliat. (©NTB)