Hopp til innhold

– Prosjekt Haiti forandret livet mitt

Haitiske ungdommer roser arbeidet til Ingvill fra Finnsnes.

Screen er et utvekslingsprosjekt i Norge med utveksling mellom filminteresserte ungdommer fra Tromsø, Cape Town (Sør-Afrika), Nairobi (Kenya) og Port – au – Prince (Haiti).

Babang Deshommes og Falex Auguste mener de ikke hadde klart seg uten Prosjekt Haiti. Nå vil de selv bidra til å forandre landet. Babang bærer passende nok t-skjorta med teksten «Be the change». Foto: Marita Andersen.

– Prosjekt Haiti er mer enn en hjelpeorganisasjon, det er en familie.

Det sier Falex August (22) og Babang Deshommes (23) fra Haiti. De kommer begge fra fattige og vanskelige kår, men har gjennom flere år vært tilknyttet den humanitære organisasjonen Prosjekt Haiti og skolen Petit Troll som drives av Ingvill Konradsen Ceide fra Finnsnes.

– Prosjekt Haiti har forandra livet mitt. Ingvill og Edwin, hennes mann, er som en mamma og en pappa for meg. De bryr seg om meg og de gir meg muligheter og utfordringer. Jeg er ikke sikker på om jeg hadde levd uten Prosjekt Haiti, fastslår Babang Deshommes.

Tenke nytt

SCREEN er et utvekslingsprosjekt mellom Tvibit og søsterorganisasjonene i Kenya, Sør-Afrika og Haiti.

Karl-Kristian Hansen ved Tvibit/ Screen forteller hvordan film kan bidra til å utvikle et land. Foto: Marita Andersen.

Han mener at en av de viktigste jobbene Ingvill og hennes haitiske ektemann Edwin gjør, er å lære haitianerne å tenke på en ny måte.

– Det er mye frustrasjon her. Men Prosjekt Haiti har lært oss å bruke energien på riktig måte. Bare ved å lære folk å lese og skrive, får de et bedre liv, noe som gir mindre frustrasjon og dermed mindre kriminalitet, sier de to guttene som i dag begge er tilknyttet Petit Troll-skolens ungdomsklubb.

Drar til Tromsø

I 2012 var Babang og Falex flere måneder i Tromsø gjennom filmutvekslingsprogrammet Screen som drives av Fredskorpset og ungdomshuset Tvibit i Tromsø.

Hvert år er ungdommer fra Tromsø i Haiti, mens haitiske ungdommer kommer til Tromsø for å jobbe med film.

– Målet er at de skal ta med seg kunnskap og erfaring hjem, og at de skal kunne være en ressurs for sitt lokalsamfunn, forteller prosjektleder Karl-Kristian Hansen.

Babang og Falex har selv et sterkt ønske om å være viktige ressurspersoner i Port-au-Prince.

– Å være i Norge forandra meg. Jeg fikk se hvordan folk behandles i et annet land, og det fikk meg til å forstå at det må forandring til i mitt eget land.

– Jeg ønsker å være en forandring for Haiti, sier Babang.

Bygger kompetanse

Ingvill Konradsen Ceide startet i 2000 skolen Petit Troll på Haiti sammen med sin ektemann samt venninnene Nina Bønå og Ragnhild Slettner.

I dag driver Prosjekt Haiti også undervisning for voksne, og de har utvekslingsavtaler blant annet med Screen, Åpent Bakeri i Oslo og Senja videregående skole på Finnsnes.

– Med å gi haitianere et opphold i utlandet er vi med på å bygge deres kompetanse som de tar med seg hjem, sier Ceide.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark