Prinsesse Ingrid Alexandra er nå gudmor for «Kronprins Haakon»

– Denne dagen har vi ventet lenge på. Det sa kronprins Haakon da prinsessen døpte verdens mest avanserte forskningsskip, oppkalt etter hennes far.

Prinsesse Alexandra

– Jeg døper deg Kronprins Haakon. Måtte hell og lykke følge deg og ditt mannskap på alle oppdrag mot nord og sør, sa prinsessen under dåpen.

Foto: NRK

Skipet ble døpt på et uvanlig vis. Den tradisjonelle champagneflaska var byttet ut med en stor isklump, når prinsessen lørdag døpte skipet ved kai i Tromsø sentrum.

Kronprins Haakon og prinsesse Alexandra

– Unge kan bidra gjennom å være medlem i organisasjoner som Miljøagentene som jeg er medlem av, sa prinsesse Ingrid Alexandra til NRK etter dåpen.

Foto: TURI ENOKSEN/NRK

Prinsesse Ingrid Alexandra fortalte selv at hun er engasjert av miljøspørsmål og klimautfordringene, og at hun derfor var svært motivert til å være skipets gudmor.

Sist sommer besøkte familien Svalbard. Der fikk prinsessen se klimaendringene på nært hold.

– Isbreen vi gikk på hadde smeltet de siste årene. Det var også spesielt å se at det var så mye plastikk der det nesten ikke var folk. Mesteparten av søppelet ser vi jo ikke, fordi det er på havbunnen. Derfor er det så fint at denne båten kan gi oss kunnskaper om det som er der ute, sa prinsesse Ingrid Alexandra til NRK etter dåpen.

– Hvordan kan unge bidra?

– Gjennom å være med i organisasjoner, men også gjennom å for eksempel plukke søppel på tur eller kildesortere i hverdagen, sa prinsessen.

17. november 2018 blir en merkedag i norsk polarhistorie. Da blir nemlig Norges nye forskningsskip «Kronprins Haakon» døpt i Tromsø av skipets gudmor prinsesse Ingrid Alexandra. Følg sendingen på nett.

17. november 2018 blir en merkedag i norsk polarhistorie. Da blir nemlig Norges nye forskningsskip «Kronprins Haakon» døpt i Tromsø av skipets gudmor prinsesse Ingrid Alexandra. Følg sendingen på nett.

Fulgte samme oppskrift som Roald Amundsen

For 101 år siden gjennomførte polfareren Roald Amundsen også samme dåpsritual som prinsessen i dag, ved dåpen av forskningsfartøyet «Maud».

Den tradisjonelle flasken var byttet ut med en isklump, hentet opp av polhavet.

Norsk Polarinstitutts direktør, Ole Arve Misund, synes det er spesielt gledelig at prinsessen vil være gudmor, da skipet er kalt opp etter hennes far kronprinsen.

– Kongefamilien har i flere generasjoner vist spesiell interesse for polarforskningen, sier Misund.

Kronprins Håkon

– Vi må formidle det vi vet på en forståelig måte og ha mot til å ta beslutninger, sa kronprins Haakon fra talerstolen. Han understreket viktigheten av å øke kunnskapen om havet og klimaendringene.

Foto: TURI ENOKSEN/NRK

Milliardskip

«Kronprins Haakon» betegnes som Norges nye flaggskip innen polarforskning, har kostet 1,4 milliarder kroner å bygge og skal ha Tromsø som hjemmehavn.

Det isgående forskningsfartøyet har blitt et av verdens mest avanserte, med både helikopterhangar og fjernstyrt undervannsubåt som en del av standardutrustningen.

– Dette skipet er en viktig brikke. Forskningen som skal komme ut av dette er viktig for at vi skal kunne ta gode avgjørelser. Dette handler om at vi skal ha muligheten til å glede oss til fremtiden på vegne av barna og barnebarna våre, sa kronprins Haakon.

«Kronprins Haakon» har plass til 35 forskere, som året rundt kan boltre seg i tolv ulike laboratorier. Allerede har skipet vært på sitt første tokt, i Framstredet mellom Svalbard og Grønland.

Kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra

Kronprins Haakon har allerede mottatt en invitasjon om å delta på et forskningstokt med skipet. – Kanskje jeg kan være med? sa prinsesse Ingrid Alexandra etter dåpen lørdag.

Foto: TURI ENOKSEN/NRK

Skipet er også utstyrt med et såkalt månebasseng, et slags hull i skroget som gjør at man enkelt kan sende utstyr og dykkere ned i dypet.

– Denne dagen har vi ventet lenge på. Dette er et skip med et viktig oppdrag, som til syvende og sist handler om å redde kloden. Vår familie har det finest når vi er ute på sjøen. Jeg er en stolt far i dag, sa kronprins Haakon.

Norsk Polarinstitutt er eier av skipet, Havforskningsinstituttet skal stå for driften, og UiT Norges arktiske universitet vil være største bruker.

Søndag vil skipet være åpent for nysgjerrige publikummere fra klokken 11.00.

PS: Det er ikke første gang at prinsesse Ingrid Alexandra døper et skip. I 2015 var hun gudmor for redningsskøyta Elias.

Stolte eiere
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Nyheter fra Troms og Finnmark