Hopp til innhold

Reddet av Carox

Schäferen Carox reddet den 60 år gamle mannen etter at han lå 19 timer alene på fjellet.

Fastklemt - funnet av hundepartulje
Foto: Dag Even Jakobsen, Politiets hundepatrulje

 

Reddet av Carox
Foto: Dag Even Jakobsen, Politiets hundepatrulje

Mandag morgen ble 60 åringen fra Kåfjord i Troms funnet i 1100 meters høyde av politihunden Carox. Da hadde han ligget fastklemt i 19 timer.

60 år gamle Per Solberg fra Birtavarre i Troms skulle bruke godværet søndag til en fjelltur. Søndag kveld ble han meldt savnet.

Helikopter, Røde Kors og politi ble satt inn i leitinga. Kl. 06 mandag kom redningen i form av politihunden Carox og hans fører politibetjent Dag Even Jakobsen.

Alarmen går

Da Solberg seint søndag ikke var kommet ned fra det over 1100 meter høye stupbratte fjellet Njargavarri, gikk alarmen. Ut over natta ble redningsmannskapene samla. Fra Banak kom et Sea King redningshelikopter, fra nærområdene ble Røde Kors mobilisert og fra Tromsø ble det sendt inn politiforsterkninger.

Klokka 06 mandag morgen befant to politihunder og førere seg på hver sin side av toppen på Njargavarri.

- Da registrerte jeg at Carox toppet ørene, forteller politibetjent Dag Even Jakobsen.

- Det er et sikkert tegn på at han har fått ferten av noe interessant. Carox dro seg opp mot vinden, og der, godt skjult i en steinur fant han den savnede Per Solberg forteller Jakobsen.

Fastklemt i 19 timer

Fastklemt, liggende med hodet ned var 60-åringen ute av stand til å komme seg av flekken. Da hadde han ligget der i 19 timer. Solberg hadde balansert på ei steinblokk som ga etter. Steinen rauset og høyre fot kom i klemme under den svære blokka. Mobiltelefonen i lomma var verdiløs. Der han lå fastklemt, var det ikke dekning på telefonen.

Per Solberg er en vant fjellmann og hadde gått samme turen tidligere. Da han ble funnet var han etter forholdene i fin form. Det gode været med relativt høy lufttemperatur og en solid nistepakke utgjorde en lykkelig kombinasjon for Solberg. Redningshelikopteret ble tilkalt og den skadde fjellmannen ble fraktet til Universitetssykehuset i Tromsø for behandling.

Stedet der Solberg lå var tidligere på natta overflydd av helikopter, men uten at han ble oppdaget. Der han lå godt skjult i steinura, var han nesten usynlig fra lufta. På bakken måtte man nesten helt opp til han før han ble oppdaget.

Lykkelig slutt

Det er også to lykkelige hundeførere fra Tromsø politistasjon som puster ut etter nattas innsats.

- Det er blant annet slike oppdrag vi trener på i årevis, sier politibetjentene Dag Even Jakobsen og Frode Gulbrandsen.

- Ofte bruker vi hundene våre i såkalt skarpe oppdrag, det vil si i forbindelse med pågripelser og jakt på forbrytere. Det er vel og bra, men ingen ting gjør oss mer lykkelig enn når vi er med på å redde liv. Natt til 3. juli var ei slik natt, sier de to politibetjentene.