På godværsdager har kyrne nemlig en tendens til å stå i en bestemt vinkel i forhold til linjen mellom jordas magnetiske nord- og sørpoler, sier europeiske forskere.
Fra før av er det kjent at fugler, skilpadder og laks orienterer seg ved hjelp av magnetfeltene.
Kyrne stiller seg i nord-sør-retningen bare når været er alminnelig bra. På kalde, men solrike dager står de slik at de får mest mulig solvarme, mens de på vinterdager med kald vind stiller seg parallelt med vindretningen.
Men på godværsdager er det ikke mulig å forklare kyrnes oppførsel utelukkende med vindretningen og solas posisjon på himmelen.
Utbredt
– Underlig nok ser det ikke ut til at bønder, gjetere eller jegere har lagt merke til dette fenomenet, som opptrer overalt, heter det i en fersk studie av fenomenet.
Den er skrevet av Sabine Begall og Hynek Burda ved Duisburg-Essen-universitetet i Tyskland.
De understreker at selv om det dreier seg om et svært utbredt fenomen, opptrer ikke alle kyr i en bøling likt.
Men 60 til 70 prosent av dyrene følger nord-sør-tendensen, noe Sabine Begall mener er et så høyt tall at det neppe kan være snakk om tilfeldigheter.
Tendensen er dessuten den samme overalt i verden, framholder forskerne.
De har ennå ikke funnet noe klart svar på hvordan dyrene finner linjen mellom de magnetiske polene, eller hvorfor de orienterer seg i forhold til denne linjen.
Mennesker?
– Spørsmålet er nå selvsagt om mennesker også opptrer på denne måten, spontant og ubevisst.
I så fall må vi også spørre oss hva dette har å si for helsen, framholder Sabine Begall ifølge nyhetsbyrået AP.
Biologen Kenneth J. Loman ved universitetet i North Carolina i USA betegner de to tyske forskernes oppdagelser som overraskende.
– Ingen har tidligere påpekt lignende oppførsel blant storfe eller andre store pattedyr, sier han.
Sabine Begall og Hynek Burda har brukt nettbaserte dataprogrammer til å studere oppførselen blant mer enn 8.500 kyr på 308 beitemarker verden over. Resultatene er offentliggjort i det amerikanske vitenskapsakademiets tidsskrift PNAS.