Hopp til innhold

Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø

Politiet i Tromsø er bekymret etter organiserte slagsmål blant ungdom, narkotikabruk og barn ned i 13-årsalderen som går med kniv i byen.

politinspektør Yngve Myrvoll

Politiet har tatt flere av disse tenåringene for hasjrøyking, men har også registrert økende utforskning av LSD, ecstasy, kokain og MDMA.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Dette er noe nytt, som vi ikke har opplevd tidligere. Vi er veldig bekymret for det som skjer.

Det sier politibetjent Kenneth Helberg ved seksjon for etterretning og forebygging i Troms politidistrikt til Nordlys.

For noen uker siden beslagla politiet flere kniver og slagvåpen blant disse ungdommene. De skal alle være i alderen 13 til 15 år.

– Gruppen av 13-åringer startet med noen få, men de har rekruttert til seg flere. De består nå av omtrent 30 ungdommer. De tiltrekker seg mange oppegående jevngamle og det er ikke bra, sier Helberg.

Kenneth Helberg

Kenneth Helberg ved seksjon for etterretning og forebygging i Troms politidistrikt.

Foto: Petter Strøm / NRK

Sprer Snapchat-videoer av vold

Også leder for kultur og idrett i Fritidsseksjonen Tromsø kommune, Jonny Røysok Hanssen, slår alarm.

Han melder om hyppige og organiserte slåsskamper og grov vold blant ungdommer i byen. Ofte sirkulerer Snapchat-videoer av volden på sosiale medier.

Politiet har tatt flere av disse tenåringene for hasjrøyking. Politiet har også registrert økende utforskning av LSD, ecstasy, kokain og MDMA.

– Det har vi ikke sett barn ned i 15-årsalderen eksperimentere med før. Denne bruken har rett og slett eksplodert i det siste, sier Helberg.

Tromsø

Etter det også Ungdomsrådet i Tromsø kjenner til skal rusmidler bli solgt, kjøpt og også bli brukt på en rekke av ungdomsskolene i byen.

Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

– Rusmidler selges og brukes på ungdomsskoler

I starten av april hadde ungdomsrådet i Tromsø et møte med ungdomsrepresentanter fra skolene i kommunen.

Der ble det tatt opp at rusmidler selges, kjøpes og brukes på ungdomsskoler.

– Jeg har vært i dialog med andre ungdommer som sier det er utbredt på opp mot en håndfull skoler, og helt ned i 8. klasse, sier leder av ungdomsrådet i Tromsø Einar Mathisen til NRK.

Han er bekymret, mener ungdommer får for lite informasjon om farene og derfor ikke vet nok om konsekvensene.

Yngve Myrvoll

– Ungdom i 13–14 års alderen blir lett påvirket og kan fort havne i en negativ spiral der både familie og andre nære blir veldig berørt, sier politileder Yngve Myrvoll.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Rusmisbruk glorifiseres

Politiet tror en av årsakene til økt rusbruk blant ungdom kan være at det mangler tydelige voksne motstemmer der ungdommer ofte kommuniserer i dag.

– Vi opplever at ungdom i dag har langt mer liberale holdninger til narkotikamisbruk. Det skjer en glorifisering av misbruk blant annet via nettsamfunn og apper der voksne ikke er til stede, sier leder for etterretning, forebygging og etterforskning ved Troms politidistrikt Yngve Myrvoll.

Han oppfordrer foreldre til å følge med på sine barns bruk av internett, spørre hvilke plattformer de er på, vise interesse og være tydelig på hva som kan være farlig.

– Vi trenger tydelige voksenstemmer som kan påvirke ungdommer i positiv retning. Voksne må si noe om konsekvensene av å ha slike holdninger samt hvilke alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser rusmidler kan ha for sårbar ungdom.

(NRK/NTB)