Politiet henla overgrepssak

Fem år senere er mannen dømt for overgrep to ganger.

En mann i Øst-Finnmark er de tre siste årene dømt for overgrep mot mindreårige gutter to ganger. I 2009 for alvorlige overgrep over flere år mot en mindreårig gutt, og i 2008 for å ha befølt en mindreårig gutt i Troms.

Saken fra 2009 har mannen anket, fordi han mener to og et halvt års fengsel er for strengt .

Men mannen, som er lettere utviklingshemmet, har vært i politiets søkelys tidligere – også da for samme type forseelser.

I 2004 ble det opprettet straffesak mot mannen. Han skal ha befølt flere mindreårige gutter fra Øst-Finnmark. Men saken ble henlagt – og fikk ingen følger for mannen.

Var ikke strafferettslig tilregnelig

Politiet hentet inn en uttale fra mannens fastlege. Deretter kom en psykiater inn i bildet og vurderte hans tilregnelighet.

– Man mente personen ikke var strafferettslig tilregnelig, sier påtaleleder ved Øst-Finnmark politidistrikt, Ellen Kathrine Hætta.

Tilregnelig nok fire år senere

I forbindelse med de to andre sakene fra 2008 og 2009, bygde retten på en ny vurdering fra to spesialister, som sier at mannen er tilregnelig.

I etterkant er det vanskelig å vurdere om vi burde gjort ting annerledes, sier påtaleleder Hætta.

– Man kan alltid gå inn og vurdere at man kunne gjort ting annerledes. Men det er vanskelig å si nå.

Vil ha gjenopptatt saken

Nå vil bistandsadvokaten til et av mannens ofre fra den siste saken ha gjenopptatt saken fra 2004.

– I denne saken har vi en overgripoer som har forgrepet seg mot flere unge gutter. Jeg synes det er meget viktig at man i denne nye etterforskningen tar tak i de opplysningene som er kommet frem i disse to andre sakene som har vært for domstolen.

Mener det ikke er vits å ta den opp

Men Hætta tror det er liten sjanse for gjenopptakelse.

– Uten å kjenne alle sakens detaljer, og under forutsetning av at den siktelse som er funnet frem er riktig, vil ikke en tiltale etter de postene som gjaldt den gang gi noen effekt på straffeutmålingen.