Oppdaget svindelforsøk med egen hund – ble truet på livet

Nettsvindel med kjæledyr er blitt et stort problem. Hundeeier ble truet på livet da hun oppdaget svindelforsøk med sin egen hund.

Hundesvindel

Borghild Bang oppdaget at sin egen hund ble brukt i et svindelforsøk.

Foto: Skjermdump

Borghild Bang fra Alta ble truet på livet da hun oppdaget svindelforsøk med sin egen hund. Noen hadde brukt bildet av hennes hund ulovlig som illustrasjon for en

Borghild Bang

Borghild Bang driver en egen facebookgruppe som avslører og kartlegger svindel og ulovligheter på nettet.

Foto: Privat

annen hund som de ønsket å selge.

Bang, som slett ikke ville kvitte seg med hunden sin, oppdaget at det dreide seg om et smugle- og svindelforsøk. Hun kontaktet svindlerne, men det skulle hun ikke ha gjort.

– Det var en svindel, for de hadde jo ikke den hunden. Så viste det seg at det var smuglere. De skulle komme og ta meg, og sa de visste hvor jeg bodde og slikt, sier hun.

Lokker med billige kjæledyr

Svindlerne bruker nettet til å annonsere at de ønsker å selge kjæledyr, og det for en svært billig penge. Kjøper må betale frakten og utgifter til veterinær, i tillegg til flere andre kostnader, noe som gjør at summene har en stygg tendens til etter hvert å øke.

Etter at du har betalt pengene er resultatet stort sett det samme hver gang. Du ser aldri noe til hunden eller kjæledyret du betalte for.

– Vi ser et skup i at vi kan få en hund til fire tusen kroner istedenfor tjue tusen. Plutselig koster det litt mer enn de tre eller fire tusen kronene, sier hun.

Mange av dyresvindlerne som opererer på nettet er ikke norske, og har dermed problemer med språket. Flere kjøpere burde reagere når de får skriftlig svar fra selgerne, mener Borghild Bang.

Anne Dybo

Anne Dybo er Økokrims ekspert på nettsvindel. – Hvis du er blitt svindlet på nettet og har sendt fra deg masse penger, så er de pengene borte, sier Dybo.

Foto: Odd Iversen / NRK

Utbredt

Anne Dybo er rådgiver hos Økokrim og kjenner godt til dyresvindling på nettet. Selv om det har vært en liten nedgang i antallet, bekrefter Dybo at dyresvindlingen er utbredt.

Og selv om du faktisk skulle være så heldig å få hunden, kan du ifølge Dybo ende opp med svært useriøse aktører.

– Vi ser det spesielt blir solgt en del hunder fra Bulgaria. Det er hunder som blir avlet under ganske forferdelige forhold. De er billigere enn de du får kjøpt i Norge men hvis man kjøper en slik hund er man med på å opprettholde en ulovlig virksomhet, sier Dybo.

Borghild Bang har ikke hørt noe mer fra svindlerne, etter trusselen på telefon.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali

Se Nordnytt med Sveinung Åsali