Ønsker seg bare kvinnelig hjelp på Bukta

Musiker Knut Schreiner gjør en innsats for å bedre kjønnsbalansen i musikkbransjen med umiddelbar virkning, med uvanlige krav til Buktafestivalen.

Turboneger på Norwegian Wood 2006

Knut Schreiner ønsker flere kvinner både foran og bak scenen.

Foto: unknown / NRK

Den siste tiden har det vært mye debatt om kjønnsfordelingen på norske festivalscener.

Bookingagent, Anita Halmøy Wisløff, mener at det er altfor få kvinner i bransjen, både foran og bak scenen. Wisløff har derfor skrevet en kronikk om temaet på Dagbladet som har skapt debatt.

Her forklarer hun at kjernen i debatten er å diskutere hva vi kan gjøre for å jevne ut skjevheten i fremtiden.

– Jeg mener det vil gagne alle – og at det er god business. Flere nye talenter må rekrutteres, og dette kan på sikt generere økt omsetning i musikkbransjen, og potensielt også mer eksportinntekter, skriver hun.

Knut Schreiner, mest kjent som gitarist i Turboneger, vil gjøre noe med dette på Buktafestivalen i Tromsø.

– 19. juli spiller mitt gamle band Kåre & The Cavemen på Buktafestivalen. Til denne konserten ønsker vi oss et 3 x kvinnelig crew, bestående av kvinnelig lydtekniker, lystekniker og scenetekniker, skriver Schreiner på Facebook.

Schreiner på Facebook

Dette la Knut Schreiner ut på Facebook-siden sin tirsdag.

Foto: Skjermdump

Håper på kvinnelig respons

Knut Schreiner forklarer at det passet bra å ta grep i forbindelse med Buktafestivalen.

– Vi har ikke booket crew til Tromsø ennå, derfor er dette en fin anledning til å ta grep. Samme dag som jeg skrev på Facebook, hadde vi fått forslag til crew og diskuterte folk internt. Så slo det med at vi rett og slett har en mulighet for å gjøre noe i praksis med situasjonen, sier Schreiner til NRK.

Han la ut statusen på Facebook rett etter avsparket i VM-kampen mellom USA og Belgia tirsdag, men har ikke fått noe respons ennå.

– Jeg håper selvsagt at det kommer noen henvendelser. Som jeg har sagt hele tiden, det er ingenting vi ønsker oss mer enn flere kvinnelige kollegaer. Ikke bare artister, men i hele produksjonen, forteller Schreiner.

Se soundslide fra Buktafestivalen 2013:

Buktafestivalen 2013

– Kvinner godt representert i nord

Knut Schreiner har i et essay på Dagbladet skrevet at det er svært lav kvinneandel blant artister på norske festivaler.

– Det gjelder særlig på headliner-nivå, altså de artistene som settes på toppen av plakaten for å trekke folk. Så lav er den, at den avslører oss som en tilbakestående popnasjon, skriver Schreiner.

Festivalsjef for Bukta, Lasse Pettersen synes debatten er konstruktiv og fin, og at bevissthet rundt problemstillingen er viktig. Samtidig opplever han at kvinner er godt representert i musikkbransjen i nord.

Dyrnes og Pettersen

Festivalsjef for Bukta, Lasse Pettersen (til høyre) synes det er viktig med bevissthet rundt problemstillingen.

Foto: Petter Strøm

– Vi tenker ikke på kjønn når vi programmerer, men er selvfølgelig positive til flere kvinner på scenen. Vi kommer ikke til å ha kjønnskvotering på vår festival, sier Pettersen til NRK.

Buktafestivalen i Tromsø som arrangeres 17.–19. juli har i år en kvinnelig artist på toppen av plakaten, Patti Smith.

– Vi har om lag 20 prosent kvinner representert av de totalt 39 band og artister på årets program under Bukta, sier Lasse Pettersen.

– Fungerer veldig naturlig

Festivalsjefen forteller videre at de har en god kjønnsbalanse på festivalen som helhet, og at det er noe de er bevisste på når det gjelder sammensetning av gruppeledere, stab og ansvarlige frivillige.

– Samtidig er det viktig å påpeke at dette i praksis fungerer veldig naturlig. Kvinner i Buktafestivalen får lederverv hos oss fordi de er flinke, ikke fordi de er kvinner, sier Pettersen.

Han forteller at kjønnsbalansen i deres stab, administrasjon og styre er 50/50, og på frivillig-siden har de nok litt flere kvinner enn menn.