Hopp til innhold

Smitteutbrudd ved bedrift i Troms: 14 foreløpig smittet

14 ansatte ved Grovfjord mekaniske verksted i Tjeldsund kommune i Sør-Troms er smittet av koronaviruset. Smitteveien er ukjent.

Grovfjord.

UTBRUDD: Grovfjord i Tjeldsund kommune.

Foto: NRK.

Lørdag startet man testing etter at man fikk en positiv covid-19-test blant ansatte.

– Sent søndags kveld fikk kommunen informasjon om at vi har 14 nye positive tester. Smittesporing pågår, men per nå er smitteveien ukjent, opplyser rådmann Torbjørn Simonsen i en pressemelding.

Grovfjord mekaniske verksted har cirka 130 ansatte. Bedriften er Norges største produsent av arbeidsbåter i aluminium. De har spesialisert seg i å lage båter til oppdrettsnæringen.

Verkstedet er en av hjørnesteinsbedriftene i kommunen, som ifølge SSB har 4227 innbyggere.

Flertallet er fullvaksinert

Ordfører i kommunen, Helene Berg Nilsen (Ap), sier at tallet er foreløpig og at et femtitalls personer så langt har blitt testet.

– Det vil komme inn flere resultater i løpet av dagen i dag, forteller hun.

Bedriften har stoppa produksjonen inntil videre. Ordføreren sier at de som er smittet hører til denne delen av bedriften. De blir nå isolert.

Ordfører

Ordfører i Tjeldsund kommune, Helene Berg Nilsen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Nilsen forklarer at «de fleste» som jobber ved verkstedet er arbeidsinnvandrere. Hun vet ikke hvordan utbruddet har oppstått. Men utelukker ikke at smitten kan komme som et resultat av utenlandsreiser.

– Det vet vi jo ikke, men smittesporingsteamet jobber med å finne ut av dette. Men det kan være det.

Daglig leder Bård Meek-Hansen forteller at driften forhåpentlig vil gjenopptas i morgen, og at dagen i dag har gått med til å desinfisere fellesarealer.

– Alle de berørte er fra utlandet. Vi har veldig mange utenlandske arbeidere, og veldig mange av dem arbeidspendler hjem til Polen, Russland og så videre.

Hvor mange av disse er vaksinerte?

– Alle våre ansatte er fullvaksinerte. Noen av underleverandørenes ansatte er ikke ferdigvaksinert, men flere av de som er fullvaksinert har testa positivt.

Meek-Hansen forklarer at to av de 14 smittede ikke er vaksinerte. Én ansatt hadde symptomer som feber, men vedkommende er nå på bedringens vei.

Dropper ekstratiltak

Rådmann Simonsen sier at beredskapsledelsen i kommunen følger situasjonen nøye og at de har god dialog med bedriften.

– Det innføres per nå ikke noen ekstra tiltak i lokalsamfunnet, men dette kan bli aktuelt på et senere tidspunkt. Beredskapsledelsen anbefaler bruk av munnbind i Grovfjord hvis man ikke kan overholde en meter avstand. Ellers anbefales generelle smittevernråd, opplyser rådmannen videre.

Kommunen skriver i ei pressemelding at de har god kapasitet for testing for covid-19.

– Alle personer med nyoppståtte luftveissymptomer anbefales å teste seg. Ved behov vil åpningstiden for testing bli utvidet. Personer som ønsker å teste seg kan bestille time via helseboka eller ved å ringe pandemitelefonen 90284955.

Bedriften har gjort følgende tiltak:

  • Produksjonen er stengt ned inntil situasjon er mer avklart.
  • Desinfeksjon og rengjøring av lokalene.
  • Alle ansatte er testet.
  • Personer med positiv test er isolert.
  • Smittesporing pågår.
  • Dialog med beredskapsledelsen