Hopp til innhold

I kveld går startskuddet for Offroad Finnmark

Offroad Finnmark, som går av stabelen fra Alta tirsdag kveld, kaller seg selv verdens tøffeste terrengsykkelritt.

Offroad Finnmark

I år er også den lengste distansen på 700 kilometer tilbake på programmet.

Foto: Jon Vidar Bull/Offroad Finnmark

Frode Rønquist og hans lagkamerat Kjell Raymond Nygård fra Alta stiller i år til start på terrengsykkelrittet Offroad Finnmark for første gang. Kameratene har forberedt seg i rundt et år for det krevende rittet.

Tok vann over hodet

– Vi fant ut i fjor sommer at når vi alt sykler så mye som vi gjør, kan vi like godt øke litt utover vinteren, så klarer vi å gjennomføre Offroad Finnmark. Der tok vi nok litt feil, for vi har ikke økt bare litt, det krevdes en del mer, sier Rønquist.

I år er også den lengste distansen på 700 kilometer tilbake på programmet.

– Vi har lagt ned mange timer trening. Vi har endra kostholdet mye og vi har snakket med folk som har gjort dette før. Vi har på en måte lært av de beste for å få best mulig forutsetning for å gjennomføre, sier Nygård.

Klare ambisjoner

Rittet går av stabelen i Alta i kveld, og for Frode og Kjell Raymonds lag, Møbelringen Alta, er ambisjonene klare.

– Vi sa at vi skulle fullføre på under 30 timer. Det skal bli hardt, men vi skal komme i mål med helsa og vennskapet i behold. Også skal vi rekke ølserveringen på Alfa Omega før de stenger på fredag kveld, sier Rønquist.

11 000 klatremeter

Distansen Altaværingene skal sykle er på 300 kilometer, en tøff utfordring for de fleste. Men i år er også den tøffeste distansen på 700 kilometer tilbake på programmet.

Kontorsjef i Offroad Finnmark, Conny Graumann gleder seg over å ha tilbake det rundt 3 døgn lange rittet, som består av mellom 9 og 11 000 klatremeter.

– Det er ganske stor forskjell på ryttere som sykler 300 km og 700 km. De som sykler 700 km er adventureracere. De er noen skikkelig tøffe gutter og jenter som er ute i bushen i lang tid, sier Graumann.

Psykisk utfordring

700-distansen blir beskrevet av arrangørene selv som en utfordring for de aller sprekeste. Og skal vi tro Graumann er det ikke bare det fysiske som må være på plass for å kunne gjennomføre.

– I tillegg kommer den psykiske biten. Å sykle videre selv om du ikke har lyst. Kroppen sier nei og hodet sier i alle fall nei. Da er det en stor oppgave å fullføre, sier hun.

Publikumsvennlig

Etter et års forberedelser, føler gjengen fra Møbelringen Alta at både det psykiske og fysiske er på plass foran start. Nå håper de at også publikum i byen stiller opp og støtter syklistene frem mot målstreken.

– Det er et fantastisk arrangement! Det har blitt mer publikumsvennlig, så for Alta og Finnmark sin del tror jeg det er viktig at publikum stiller opp, sier Rønquist.

Han har en oppfordring til publikum.

– Det er ikke sikkert alle er våkne når vi kommer i mål, men ta imot vinnerne i hvert fall. Det hadde vært stas, sier han.