Hopp til innhold

Nyoperert sendt hjem i uværet – måtte sove på venterom

Jørn Brox (67) fryktet det verste da legen ville sende ham hjem fra sykehuset mens uværet herjet i Finnmark. Da veien over fjellet ble stengt, måtte han sove på en benk på et venterom.

Jørn Brox

HJEM I UVÆR: – Operasjonen var ikke den største, og jeg er bare 67 år og ingen olding, men det var ubehagelig, sier kreftpasient Jørn Brox om hjemreisen til Mehamn.

Foto: PRIVAT

– Jeg følte nesten at jeg be kastet ut av sykehuset, sier Brox til NRK om den ubehagelige hjemreisen.

Strekningen mellom Bekkarfjord og Hopseidet er beryktet som en av de mest værutsatte fjellovergangene i Finnmark. Men det var nettopp hit Kirkenes sykehus valgte å sende Brox forrige tirsdag, dagen etter at han var operert for kreft.

– Klokka nærmet seg 19, så kom sykepleierne inn og sa at jeg skulle reise hjem. Jeg lå i senga og måtte bare gjøre meg klar. Jeg spurte om de hadde sjekket været og fjellovergangene. Det trodde de at legen hadde gjort. Det var som om det var veldig viktig å få meg ut av rommet, sier Brox.

Ikke noe valg

– Jeg ba dem om å sjekke været skikkelig. Jeg syntes ikke noe om å kjøre alle de timene, rett fra sykesenga etter operasjon, med kateter jeg aldri har hatt før.

Både værvarselet og en sjekk som taxisjåføren tok med Vegtrafikksentralen, tydet på at veien fort kunne bli stengt. Det gjorde ikke noe inntrykk, ifølge Brox.

– Jeg fikk aldri spurt om jeg hadde noe valg, men det virket det som jeg ikke hadde. De hadde pakket kofferten min og lukket den igjen.

Kirkenes sykehus

Fra Kirkenes sykehus til Mehamn er det 330 kilometer, omtrent fem timers kjøring på en godværsdag.

Foto: André Bendixen / NRK

Tok et halvt døgn

Klokka 19.45 kjørte taxien fra sykehuset.

– Da vi kom til Bekkarfjord klokka 22.30, var veien selvfølgelig stengt.

Da var været meldt enda verre, med vindstyrke 20.

– Jeg måtte ligge på trebenker på venterommet til 06.30 om morgenen. Det var ikke behagelig. Det var ikke pledd eller noe, sier Brox.

I 8-tida onsdag morgen, et halvt døgn etter avreise, var Brox omsider hjemme i Mehamn.

Brox mener sykehuset må ta ansvar for at pasienten kommer trygt hjem.

Sykehuset beklager

NRK har bedt om en kommentar fra Finnmarkssykehuset til det som har skjedd. De sender e-post med svar fra avdelingsleder Bjørn Erik Johansen i Pasientreiser.

Bjørn Erik Johansen

Bjørn Erik Johansen er avdelingsleder i Pasientreiser i Finnmark.

Foto: Torgrim Halvari / Finnmarkssykehuset

«Det er svært beklagelig at pasienten ble utsatt for en slik hjemreise. Vi er vant til å håndtere dårlig vær, og dette er ikke hva vi bestreber å oppnå», skriver Johansen.

Han opplyser det ble meldt inn et avvik onsdag 27. november, og at de har begynt på en gjennomgang av saken.

Nå vil de se om det er nødvendig å endre prosedyrene.

Pasientreiser får bestilling på en bestemt type transport, men kjenner ikke pasientens helsetilstand, og det er transportøren som tar den endelige avgjørelsen om det er forsvarlig å reise, skriver Johansen.

Brox på sin side er kritisk til at en drosjesjåfør som har økonomiske interesser i saken skal ta avgjørelsen om å kjøre eller ikke.

Siste fra Troms og Finnmark